«Υπολογίζουμε ότι φέτος θα διατεθούν γύρω στα 23.000 δέντρα. Πριν από 7 – 8 χρόνια ήταν πολύ περισσότερα, αλλά με την κρίση που βιώνουμε έπεσε και ο αριθμός των χριστουγεννιάτικων δέντρων», σημείωσε μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Όσα φέρνει ο Βαρδάρης» ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη, του χωριού που παράγει έλατα, Γιάννης Ξάκης.

«Στη Θεσσαλονίκη τα δέντρα είναι πιο φτηνά από την Αθήνα, επειδή το κόστος μεταφοράς είναι πολύ μικρότερο. Στη Θεσσαλονίκη θα βρούμε δέντρα από 30 ευρώ», ανέφερε ο κ. Ξάκης.

«Στον Ταξιάρχη είμαστε περίπου 1.050 κάτοικοι. Το 90% ασχολείται με την καλλιέργεια των ελάτων. Μάθαμε τη δουλειά όλοι μας από μικροί. Όπως όλες οι δουλειές χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ένα δέντρο για να φτάσει στα σπίτια, από την ώρα που θα το σπείρουμε στο χωράφι θέλει τουλάχιστον εννιά με δέκα χρόνια. Για κάθε δέντρο που κόβουμε, φυτεύουμε ένα νέο. Η παράδοση άρχισε περίπου το 1960, έχουμε γύρω στα 60 χρόνια από τότε που φυτεύονται έλατα στο χωριό μας. Είναι ένα προϊόν που έχει κρατήσει το χωριό μας ζωντανό, επειδή έχουμε ένα βοηθητικό εισόδημα το οποίο βοηθάει τους κατοίκους να μείνουν σε τέτοιες περιοχές, όπως η δικιά μας», υπογράμμισε.