Η δικαστική περιπέτεια του αγαπηµένου τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχου, η οποία προέκυψε από έναν έλεγχο του Σ∆ΟΕ, συνεχίζεται µε αµείωτους ρυθµούς. Κάθε τρεις και λίγο ο τραγουδιστής, το «καλό παιδί» του λαϊκού τραγουδιού, βρίσκεται κατηγορούµενος για χρέη στο ∆ηµόσιο. Ετσι συνέβη και προ ηµερών, όταν ήταν κατηγορούµενος για δύο ξεχωριστές δικογραφίες ενώπιον του Ε’ Τριµελούς Πληµµελειοδικείου της Αθήνας. Και αυτή τη φορά, η κατηγορία που αντιµετώπιζε ήταν χρέη στο ∆ηµόσιο, σηµαντικό µέρος των οποίων ωστόσο ο γνωστός τραγουδιστής ισχυρίζεται πως έχει αποπληρώσει ή έχει προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ζητώντας την ακύρωσή τους, και αναµένει την έκδοση των αποφάσεων.

Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς ενηµέρωσης από την αρµόδια ∆ΟΥ Γλυφάδας προς τις δικαστικές Αρχές οδήγησε στην αναβολή των υποθέσεων, προκειµένου να προσκοµιστούν οι βεβαιώσεις από τις οποίες θα προκύπτει ποιο είναι το ακριβές ποσό των φόρων και προστίµων που χρωστάει ο Γιάννης Πλούταρχος, καθώς και τα ποσά που έχει καταβάλει. Στο παρελθόν ο τραγουδιστής φέρεται να είχε υπαχθεί τέσσερις φορές σε ρύθµιση και την έχασε.

Όλες οι περιπέτειες του Γ. Πλούταρχου ξεκίνησαν µετά τον έλεγχο του Σ∆ΟΕ. Στη συνέχεια, η υπόθεση παραπέµφθηκε άµεσα στο ΚΕΦΟΜΕΠ, όπου και µπήκαν στο «στόχαστρο» οι φορολογικές δηλώσεις του ζευγαριού από το 2001 µέχρι και το 2011. Συνολικά στον Γιάννη Πλούταρχο καταλογίστηκαν πάνω από 7.000.000 ευρώ.

Σήµερα, ένα ποσό πάνω από 2.500.000 ευρώ δεν έχει υπαχθεί σε ρύθµιση, ενώ έχουν κατατεθεί και δέκα προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια. Προηγουµένως ο γνωστός τραγουδιστής είχε απευθυνθεί στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών (∆Ε∆) του υπουργείου Οικονοµικών, από την οποία ζητούσε ακύρωση των προστίµων.
Κατά πληροφορίες, η απόφαση του ∆Ε∆ έκανε δεκτό µέρος των αιτιάσεων του τραγουδιστή και το θέµα οδηγήθηκε στα διοικητικά δικαστήρια. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες του «S», το µεγαλύτερο µέρος των προσφυγών του έχει ήδη συζητηθεί και αναµένονται οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων το προσεχές διάστηµα. ∆ΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο Γιάννης Πλούταρχος πριν από λίγες ηµέρες επέλεξε να µην παρουσιαστεί στο δικαστήριο, αλλά να εκπροσωπηθεί από την πληρεξούσιο δικηγόρο του.

Η µία υπόθεση για την οποία βρέθηκε κατηγορούµενος ήταν για µη καταβολή χρεών στο ∆ηµόσιο, από τα οποία έχει παραµείνει ένα χρέος κάτω των 5.000 ευρώ, το οποίο όπως δήλωσε και η συνήγορός του στο δικαστήριο σκοπεύει να εξοφλήσει. Η δίκη αναβλήθηκε προκειµένου να προσκοµιστεί βεβαίωση από την αρµόδια ∆ΟΥ στο δικαστήριο από την οποία να προκύπτει το ακριβές ποσό που οφείλει ο τραγουδιστής. Η δεύτερη δίκη του αφορούσε τα ποσά που έχουν καταλογιστεί από τον έλεγχο που πραγµατοποιήθηκε στις φορολογικές δηλώσεις του ίδιου και της συζύγου του. Και σε αυτήν τη διαδικασία ο Γιάννης Πλούταρχος εκπροσωπήθηκε από την πληρεξούσιο δικηγόρο του.

Όπως τόνισε η νοµική παραστάτις του Γιάννη Πλούταρχου κατά τη διάρκεια της ακροαµατικής διαδικασίας, γι’ αυτό το σκέλος έχουν κατατεθεί δέκα προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, οι οποίες συζητήθηκαν εντός του Οκτωβρίου του 2019 και αναµένονται οι αποφάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, πάνω από 2.500.000 ευρώ δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση.

Και αυτή η δίκη ωστόσο οδηγήθηκε σε αναβολή. Αντίστοιχα, το ίδιο έχει συµβεί και σε παλαιότερες δίκες του τραγουδιστή, καθώς αφενός τα ποσά που είχε αποπληρώσει δεν εµφανίζονταν, αφετέρου έχει ασκήσει και προσφυγή στο Συµβούλιο της Επικρατείας για πρόστιµα που δεν διεγράφησαν, ενώ, όπως υποστηρίζει, θα έπρεπε. Πλέον, γι’ αυτές τις δύο δίκες το επόµενο ραντεβού του γνωστού τραγουδιστή στις δικαστικές αίθουσες ορίστηκε για τον προσεχή Ιούνιο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου