Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2019, οι Γιατροί του κόσμου έλαβαν 250 παραπομπές ασυνόδευτων ανηλίκων από ξενώνες και 100 παραπομπές ασυνόδευτων ανηλίκων από ανοικτές δομές φιλοξενίας στο εθελοντικό, Ανοιχτό Πολυϊατρείο της Αθήνας.

Την ίδια περίοδο παρείχαν φροντίδα και υποστήριξη σε ένα σύνολο 1088 άρρωστων παιδιών στην Αθήνα, μέσα στο κενό της παροχής δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους.

Με αφορμή την διεθνή ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης, οι Γιατροί του κόσμου υπενθυμίζουν ότι:

«Το θέμα της υγείας έχει τοποθετηθεί στην κορυφή της ατζέντας διεθνών και τοπικών φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην κρίση υποδοχής.

Ο τομέας της δημόσιας υγείας, ο οποίος επηρεάστηκε σοβαρά από διαδοχικά μέτρα λιτότητας, βρίσκεται υπό ακραίες πιέσεις και στερείται της δυνατότητας να καλύψει όλες τις ανάγκες για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, είτε πρόκειται για τον τοπικό πληθυσμό είτε για τους μετανάστες.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει αμέσως τις συνθήκες κράτησης στο κέντρο κράτησης του «Φυλακίου» καθώς και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (RIC) μεταξύ άλλων με τη λήψη άμεσων μέτρων για την εξασφάλιση υγειονομικών και υγειών συνθηκών και διασφάλιση της πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγικής υγείας.

Οι καταυλισμοί στα νησιά είναι υπερπλήρεις και οι συνθήκες είναι απάνθρωπες …οικογένειες διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές καθώς οι θερμοκρασίες μειώνονται. Λείπει η ιατρική βοήθεια…. Στις 16 Νοεμβρίου 2019, ένα μωρό πέθανε από σοβαρή αφυδάτωση στο στρατόπεδο της Μόριας στο νησί της Λέσβου»