«Το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα προς διαβούλευση είναι ένα σχέδιο τομή, που αφορά στην αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και έρχεται να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε διαδικασίες που έχουν δημιουργήσει αρρυθμίες και παθογένειες εδώ και δεκαετίες στη Πολιτική Προστασία.»

Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ.Νίκος Χαρδαλιάς στο Radio North 98 και την εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα που χρειάστηκε να παρακαμφθεί ο νόμος για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές: «Πριν μερικές εβδομάδες πήραμε την ευθύνη και κηρύξαμε περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης χωρίς να έχει προηγηθεί καταστροφή, για προληπτικούς λόγους, έπειτα από τηλεφώνημα Περιφερειάρχη που ζητούσε να διακοπεί η κυκλοφορία σε συγκεκριμένη γέφυρα. Και όντως έξι ημέρες μετά η γέφυρα έπεσε. Εάν δεν είχαμε κινηθεί γρήγορα και είχαμε μείνει στο γράμμα του νόμου που δεν προβλέπει έκτακτη διαδικασία για επαπειλούμενο κίνδυνο, παρά μόνο σε ήδη τελεσθείσα καταστροφή, τότε, ένα νησί μπορεί να ήταν… κομμένο στα δύο, ή να είχαμε ακομα και θύματα».

Ερωτηθείς για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας 112, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας σημείωσε: «Δεν καταργείται κανένας αριθμός, προσθέτουμε ένα ακόμη μέσο στην “φαρέτρα” της Πολιτικής Προστασίας που αφορά στην περίπτωση που χρειαστεί να σώσουμε κάποιες ζωές και έχουμε εξαντλήσει κάθε επιχειρησιακό πρωτόκολλο και διαδικασία… Eίναι σημαντική η διαδικασία του συναγερμού. Σπάνια σημαίνει συναγερμός το 112. Μην περιμένει ο κόσμος να κάθε λίγο και λιγάκι. Θα εξαντλήσουμε όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες και εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Καλό είναι να σταματήσει η παραφιλολογία, το 112 θα το αξιοποιούμε μόνο όταν έχουμε εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες και όταν ήμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε εκείνη τη στιγμή ότι ο οποιοσδήποτε συναγερμός του 112 θα λύσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να δημιουργηθούν.»

Για τα νέα σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρών «Δάρδανος» και πυρκαγιών «Ιόλαος» ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτό που έπρεπε να έχει η χώρα μας. Ένα γενικό σχέδιο, όπου όλοι θα ξέρουν ποιος κάνει τι. Στόχος είναι σε έναν χρόνο να έχουμε κάθετη δομή σε επιχειρησιακό επίπεδο. Να εξειδικευτούν δηλαδή γεωγραφικά αυτά τα σχέδια και για αυτό δημιουργήσαμε 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και ενεργοποιήσαμε τον θεσμό του Περιφερειακού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, ώστε να έχουμε τον κάθετο μηχανισμό, όπου ένας θα παίρνει τις αποφάσεις και όλοι θα κινούμε τις διαδικασίες για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».