Ένα πολύ ανησυχητικό και επικίνδυνο φαινόμενο αντιμετωπίζουν οι παθολόγοι λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη. Η εμβολιαστική συμπεριφορά των ευρωπαϊκών κοινωνιών κινείται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο χαμηλά που θέτει εκ νέου σε πρώτη προτεραιότητα την ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη εκστρατειών ενημέρωσης των ευρωπαϊκων πληθυσμών για την μεγάλη σημασία της πρόληψης και, ειδικά, του εμβολιασμού έναντι σειράς νοσημάτων, τα οποία είχαν εξαφανισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από την γηραιά ήπειρο.

Την έντονη ανησυχία του για το θέμα εκφράζει σήμερα στα parapolitika.gr ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής παθολόγος λοιμώξεων του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μας εξηγεί επίσης ότι οι γιατροί της χώρας μας αμελούν συστηματικά να συστήνουν στους ασθενείς τους τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα οι εμβολιασμοί των ενηλίκων Ελλήνων να έχουν ατονήσει ιδιαιτέρως στις μέρες μας.

Επίσης, ο ίδιος τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπίσουμε πλέον δεν είναι τόσο η γρίπη, αλλά η ιλαρά, νόσος η οποία φαίνεται ότι έχει εγκατασταθεί στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των Ρομά, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

«Απαιτείται να αναπτυχθούν και πάλι μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης των πληθυσμών για την αξία των εμβολιασμών και όχι μόνο για την αξία του εμβολιασμού κατά της γρίπης», επισημαίνει ο Σωτήρης Τσιόδρας και παρατηρεί ακόμη, με έκδηλη απογοήτευση:

«Δείτε τους ιδίους τους γιατρούς στη χώρας μας. Εάν ρωτήσετε πόσοι είναι εμβολιασμένοι κανονικά, θα δείτε ότι το ποσοστό αυτό δεν φθάνει ούτε καν το… 30% του συνόλου των γιατρών…».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, τέλος, αποδίδει την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευρωπαϊκών πληθυσμών «στον εφησυχασμό των πολιτών έναντι νοσημάτων, τα οποία θεωρούνται ως εξαφανισμένα, αλλά και στην απλή, αλλά επικίνδυνη αμέλεια».