Γενναία και ατρόμητη, μένει ολομόναχη σε ένα ερημικό νησί στο Αιγαίο και δεν φοβάται κανέναν.

Ο λόγος για την Ειρήνη Κοτσοτρούχη, η οποία κατοικεί στην Κίναρο, που απέχει λίγα μίλια από την Κάλυμνο αλλά και τις ακτές της Τουρκίας, και έχει για συντροφιά τα ζώα της, που τα φροντίζει με το πρώτο φως του ήλιου, νωρίς το πρωί.


Η κυρά Ρηνιώ της Κινάρου μίλησε στα Παραπολιτικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν με φοβίζουν οι Τούρκοι. Αν με φόβιζε κάτι, θα είχα φύγει».

Η ίδια, σε ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά και τις υπερπτήσεις που πραγματοποιούν πάνω από το νησί, τολμηρή, αλλά και με τη σοφία της ηλικίας της, απάντησε «άσ’ τους να πετούν...».

Κανένα άλλο μέρος δεν είναι σαν την Κίναρο. εδώ είναι το σπίτι μου. Οπου κι αν πάω, μου λείπει η Κίναρος

Η Κίναρος έχει έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και όλα «ανήκουν» στην κυρία Ειρήνη, που από τότε που έχασε τον άντρα της προσέχει εκείνη το νησί.

«Περνάω μια χαρά», δήλωσε στα Παραπολιτικά και συνέχισε περιγράφοντας το καθημερινό της πρόγραμμα. «Ξυπνάω το πρωί, κάνω τις δουλειές μου και φροντίζω τα ζώα μου, πάω στις κατσίκες, στα πρόβατα και περνάει η ώρα». Οι ημέρες των εορτών είναι οικογενειακές και εκείνη μίλησε για την οικογένειά της με υπερηφάνεια. «Εχω τρία παιδιά και πέντε εγγόνια και μιλάω μαζί τους τηλεφωνικά.

Την Πρωτοχρονιά δεν είχα τηλέφωνο και τους μίλησα πιο μετά», ανέφερε. Το τηλέφωνο αποτελεί τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. «Οταν κόβεται το τηλέφωνο όλοι ανησυχούν», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε επισημαίνοντας πως «τα παιδιά μου ανησυχούν.

Κάθε λεπτό με παίρνουν τηλέφωνο». Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες δημιούργησε πρόβλημα και στη μικρή Κίναρο, γι’ αυτό και η κυρία Ειρήνη δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους δικούς της.

Οι συγγενείς της πέρασαν στιγμές αγωνίας μέχρι να την εντοπίσουν και χρειάστηκε να σηκωθεί Super Puma με σκοπό την αναζήτηση της μοναδικής κατοίκου της Κινάρου. Εκείνη ευχαρίστησε έναν-έναν τους διασώστες. «Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους που ενδιαφέρθηκαν για εμένα. Πραγματικά τους ευχαριστώ και τους εύχομαι καλή χρονιά», τόνισε και συνέχισε πως «αυτές τις ημέρες με πήραν μέχρι και από την Αμερική».

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Η Κίναρος μπήκε στο μικροσκόπιο της κοινής γνώμης όταν τα πρώτα χρόνια της εποχής του μνημονίου υπήρξε ένα ψευδές δημοσίευμα πως η τρόικα ζήτησε την εκκένωση των μικρών νησιών με λίγους κατοίκους.

Στην τότε λίστα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο υπήρξε, ανάμεσα σε πολλά άλλα νησιά ανά την Ελλάδα, και το νησί όπου έχει το σπίτι της η κυρία Ειρήνη, η οποία όμως δηλώνει πως δεν φεύγει από εκεί. Η κυρά Ρηνιώ, όπως την αποκαλούν, έμαθε να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της, καθώς μπορεί να κάνει μέχρι και 20 ημέρες χωρίς να φτάσει το καϊκάκι από την Αμοργό που της μεταφέρει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζεται.

«Εζησα και στην Αυστραλία κάποια χρόνια, με την οικογένειά μου, στο Ντάργουιν», δήλωσε στα Παραπολιτικά και συνέχισε αναφέροντας πως «κανένα άλλο μέρος δεν είναι σαν την Κίναρο. Εδώ είναι το σπίτι μου.

Οπου κι αν πάω, μου λείπει η Κίναρος. Πότε δεν έχω ρεύμα, πότε δεν έχω τηλέφωνο, αλλά δεν πειράζει, έτσι είναι αυτά», δήλωσε με «περίσσευμα ψυχής», ενώ σε ερώτηση που της απηύθυναν τα Παραπολιτικά για το τι θα ζητούσε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αν τον έβλεπε, εκείνη απάντησε χαμογελώντας: «να μου φτιάξει τις βλάβες στο σπίτι».

Παράλληλα, φροντίζει το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους το 2016, όταν το ελικόπτερο Agusta Bell, στο οποίο επέβαιναν, εξαφανίστηκε από το ραντάρ της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», και σε πλαγιά απόκρημνης περιοχής εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του.

Στην περιοχή βρέθηκαν οι σοροί του κυβερνήτη υποπλοίαρχου Αναστασίου Τουλίτση, του συγκυβερνήτη υποπλοίαρχου Κωνσταντίνου Πανανά και του χειριστή ραντάρ επιφανείας, σημαιοφόρου Ελευθερίου Ευαγγέλου.