Μεγάλος χορηγός του προγράμματος “Human rights for beginners” είναι ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, το οποίο υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό New Wrinkle σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα “Human rights for beginners” στηρίζεται στο εκπαιδευτικό project του Συμβουλίου της Ευρώπης “Free to Speak Safe to Learn – Democratic Schools for All”. Κατανοώντας σε βάθος τον πολιτισμό ως δυναμικό φαινόμενο, αλλά και ως σύνολο νοημάτων που οργανώνουν την ανθρώπινη δράση και συμπεριφορά, το πρόγραμμα εμπλέκει και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλης της χώρας. Στο πλαίσιο διάδοσης του δημοκρατικού πολιτισμού, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να φέρει εκπαιδευτικούς και μαθητές σε επαφή με αντιλήψεις, αξίες, δεξιότητες, συμπεριφορές και γνώσεις που θα συμβάλλουν στη συγκρότηση της κοινωνικής διάδρασης στις δημοκρατικές πολιτείες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο φάσεις. Αφετηρία αποτέλεσε η διοργάνωση διημερίδας επιμορφωτικών εργαστηρίων στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στη Σχολή Μωραΐτη, αντίστοιχα. Περιλάμβανε παρουσιάσεις από ειδικούς του Συμβουλίου της Ευρώπης και εργαστήρια από έμπειρους στον χώρο της εκπαίδευσης εισηγητές. Στη συνέχεια, οι 120 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, χωρισμένοι σε ομάδες των 10 ατόμων, παρακολουθήσουν έξι θεματικά εργαστήρια με στόχο την εισαγωγή και επιμόρφωσή τους πάνω σε κρίσιμα για τη σχολική κοινότητα ζητήματα, σύμφωνα με τους ισάριθμους θεματικούς άξονες του Project “Free to Speak, Safe to Learn - Democratic Schools for All” του Συμβουλίου της Ευρώπης:

Making children’s and students’ voices heard - Δίνουμε φωνή στα παιδιά

Addressing controversial issues - Εξετάζουμε αμφιλεγόμενα ζητήματα

Preventing violence and bullying - Προλαμβάνουμε τη βία και τον εκφοβισμό

Dealing with propaganda, misinformation and fake news - Διαχειριζόμαστε την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση

Tackling discrimination - Αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές διακρίσεις

Improving well-being at - Βελτιώνουμε το ευ-ζην στο σχολείο