Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» εξήλθε του ελληνικού FIR, τις πρωινές ώρες σήμερα, με πορεία σταθερά ανατολική, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ. Η κίνησή του παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Το σκηνικό των Ιμίων επιχείρησε να θυμίσει χθες στην Ελλάδα η τουρκική πλευρά με την ισχυρή πρόκλησή της με το Oruc Reis. Η Αθήνα στάθηκε, ωστόσο, στο ύψος των περιστάσεων και δεν προέβη σε καμία ακραία ή δυσανάλογα ισχυρή ενέργεια που θα μπορούσε να ταράξει την κατάσταση στο Αιγαίο.


Για τις εξελίξεις μετέβησαν στο μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αμέσως μετά το υπ. Αμυνας ενημέρωσε: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».

Πηγές του υπ. Αμυνας ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της Ελλάδος, που έστειλε πάραυτα μια φρεγάτα να παρακολουθεί τις κινήσεις του Oruc Reis αλλά και ο καιρός, συνετέλεσαν στο να μην υπάρξει όξυνση του σκηνικού.

Το τουρκικό πλοίο συνοδεύονταν από δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο εμπορικά πλοία, ωστόσο τις κινήσεις της παρακολουθούσε διαρκώς η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Μάλιστα, μέσω ασυρμάτου ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας κάλεσε επανειλημμένα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, γνωρίζοντας στον κυβερνήτη ότι πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ» ήταν η προκλητική απάντηση που έλαβε από το Oruc Reis.