«SOS» εκπέµπει το παγκοσµίως γνωστό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, καθώς τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο και το γεγονός ότι δεν υπάρχει µέριµνα για συντήρηση της περιοχής και του ίδιου του τσιγαράδικου, που «άραξε» στην αµµουδιά της παραλίας του Αϊ -Γιώργη, οδηγούν στην καταστροφή του τοπίου και µαζί στην απώλεια ενός εκ των σηµαντικότερων πόλων έλξης των τουριστών στην χώρα µας.

Το «Ναυάγιο» το χαρακτηρίζουν ως τον «δεύτερο Παρθενώνα» της Ελλάδας και όχι άδικα. Είναι ένα από τα µνηµεία που έχει κάνει διάσηµη τη χώρα µας στο εξωτερικό και εκατοµµύρια τουριστών από όλο τον κόσµο επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο για να θαυµάσουν από κοντά το µεγαλείο της φύσης, το οποίο όµως κινδυνεύει να... αφανιστεί.

Οι τοπικοί φορείς αλλά και συνεργαζόµενοι σύλλογοι πολιτών ζητούν εδώ και χρόνια τη συντήρηση, φύλαξη και αποκατάσταση του συγκεκριµένου χώρου, αλλά και του ναυαγίου, ωστόσο η περιοχή, που εξακολουθεί µε την απαράµιλλη οµορφιά της να µαγνητίζει τους τουρίστες, Ελληνες και ξένους, παραµένει έρµαιο στην τύχη των καιρικών συνθηκών και στις καλές προθέσεις των τουριστών.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΤΥΠΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Θέλουμε ο χώρος αυτός, σε διεθνές επίπεδο, να προσφέρει υπηρεσίες ανάλογες των απαιτήσεων εντός χώρου


«Το “Ναυάγιο” είναι µια περιοχή που µπορεί να δώσει πολύ περισσότερα τόσο στο νησί της Ζακύνθου όσο και στη χώρα µας. Είναι πια ένα “µνηµείο” παγκοσµίως γνωστό, το οποίο είναι στο χέρι µας να αναδιοργανώσουµε και να αναπτύξουµε ακόµα παραπάνω, αντί να παραµένει παραδοµένο στη φθορά του χρόνου», σηµειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο βουλευτής της Ν.∆. ∆ιονύσης Ακτύπης, ο οποίος έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία προκειµένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και να υπάρξει συγκεκριµένος σχεδιασµός για την περιοχή. «Ηδη έχω ενηµερώσει σχετικά το υπουργείο Τουρισµού για το σηµαντικό θέµα που απασχολεί το νησί µας και που έχει και αντίκτυπο σε όλη τη χώρα. Τις επόµενες ηµέρες έχουµε ραντεβού µε τον υφυπουργό Τουρισµού Μάνο Κόνσολα, στον οποίο θα θέσουµε όχι µόνο τους προβληµατισµούς µας, αλλά και σχετικές προτάσεις».

«ΣΟΒΑΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ»
Όπως σηµειώνει ο κ. Ακτύπης, η περιοχή του «Ναυαγίου» χρειάζεται έναν σοβαρό σχεδιασµό αναβάθµισης τόσο της παραλίας όσο και του βράχου που τη σκεπάζει, προκειµένου ο χώρος να γίνει πιο βατός, αλλά και να παρέχει ασφάλεια στον επισκέπτη. Απαραίτητη είναι, σύµφωνα µε τον κ. Ακτύπη, όχι µόνον η αποκατάσταση του χώρου, αλλά και η παροχή υπηρεσιών που θα µπορούσε να απολαµβάνει ο επισκέπτης στην περιοχή.

Ο κ. Ακτύπης, όπως και πολλοί τοπικοί φορείς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για το τσιγαράδικο «Παναγιώτης», καθώς είναι εκτεθειµένο στις καιρικές συνθήκες και στην αλµύρα της θάλασσας, χωρίς καµία συντήρηση και φύλαξη. Το σιδερένιο κουφάρι του βρίσκεται µισοθαµµένο στην κατάλευκη αµµουδιά του νησιού, γνωστή σε όλους ως «Ναυάγιο». Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, η υγρασία και η άµµος κατάφεραν να διαβρώσουν το φηµισµένο πλέον καράβι, µε συνέπεια σήµερα να «σαπίζει» από την εγκατάλειψη.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Είναι μια περιοχή που μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα τόσο στο νησί της Ζακύνθου όσο και στη χώρα μας


Ζηµιά προκαλεί και η έλλειψη φύλαξης, καθώς πολλοί τουρίστες δεν έχουν πάντα καλές προθέσεις και ξεφλουδίζουν τα κοµµάτια του, θέλοντας να αποκτήσουν ένα αναµνηστικό, ή αφήνουν το αποτύπωµά τους γράφοντας πάνω του. Πολλοί είναι οι τουρίστες που «φτάνουν» στην αµµουδιά µόνο και µόνο για να φωτογραφηθούν µε τον «Παναγιώτη», όµως οι selfi es που ανεβάζουν δεν αναδεικνύουν την οµορφιά της περιοχής στην ολότητά της. Τα σχόλια που ακολουθούν τις φωτογραφίες είναι η θλίψη για το εγκαταλειµµένο καράβι, ενώ πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχει θέµα επικινδυνότητας. «Από τη συγκεκριµένη περιοχή, που είναι παγκοσµίως γνωστή, δυστυχώς δεν κερδίζουµε αυτά που πρέπει. Η αναβάθµισή της είναι ζήτηµα ελληνικό και όχι µόνο της Ζακύνθου», σηµειώνει ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Την ανησυχία του, αλλά παράλληλα και την πεποίθησή του ότι η περιοχή του «Ναυαγίου» θα αποκτήσει την υποδοµή που αρµόζει σε έναν τέτοιο προορισµό, εξέφρασε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και ο δήµαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης: «Η περιοχή του “Ναυαγίου” για εµάς αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα αποτελεί σηµείο αναφοράς, στο οποίο επενδύει ένα µεγάλο µέρος του τουρισµού µας. Θέλουµε ο χώρος αυτός, σε διεθνές επίπεδο, να προσφέρει υπηρεσίες ανάλογες των απαιτήσεων εντός χώρου, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοµµύρια τουρίστες».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 8/2