Η δουλειά του Κώστα Γαβρά γίνεται «όπλο» κατά της προπαγάνδας, στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, έπειτα από την απαγόρευση που επέβαλλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Twitter.

Δύο βίντεο ξεχωρίζουν.

Το πρώτο είναι ένα απόσπασμα από την ταινία «Κατάσταση Πολιορκίας» του Κώστα Γαβρά. : Eχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες στα κοινωνικά δίκτυα από τους αντιπάλους του Τούρκου πρωθυπουργού. Πρόκειται για τη σκηνή που οι φοιτητές μεταδίδουν μέσα από ηχεία στο πανεπιστήμιο το τραγούδι «Hasta Siempre». Οι αστυνομικοί κατεβάζουν το ένα ηχείο και προτού καν προλάβουν να το σιγήσουν ο ήχος της μουσικής συνεχίζει να ακούγεται από άλλο ηχείο. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και η μουσική δεν σταματάει ποτέ. Οι παραλληλισμοί με την απαγόρευση του Twitter εξίσου σαφείς: Όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να το φιμώσει οι πολίτες βρίσκουν τρόπους για να ακουστεί η φωνή τους.

Το δεύτερο βίντεο του «πολέμου» στο ΥouTube εκφράζει την προπαγάνδα της κυβέρνησης.  Ξεκινάει με το μακρινό πλάνο μίας τουρκικής σημασίας να ανεμίζει στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης πάνω σε έναν κολοσσιαίο ιστό. Ξαφνικά, εμφανίζεται ένας άνδρας, μαυροντυμένος, να σπάει τον μηχανισμό και η σημαία αρχίζει να πέφτει, ρίχνοντας τη σκιά της πάνω από τους πολίτες που κοιτούν φοβισμένοι. Είναι σε αυτό το σημείο που ακούγεται η φωνή του Ερντογάν να λέει στίχους του τουρκικού εθνικού ύμνου:

Φίλε! Μην αφήνεις παλιανθρώπους να μπουν στη χώρα μου!

Ύψωσε ως ασπίδα το κορμί σου, σταμάτα αυτή την ντροπιαστική εισβολή!

Οι ημέρες που ο Θεός υποσχέθηκε να σου προσφέρει θα ξημερώσουν,

Ποιος ξέρει, ίσως αύριο, ίσως νωρίτερα από αύριο.  

Με το άκουσμα αυτών των στίχων, Τούρκοι αρχίζουν να συρρέουν από παντού προς τον ιστό, σκαρφαλώνουν πάνω του ώστε να ξανασηκώσουν τη σημαία. Ορισμένοι μάλιστα πηδούν στο Βόσπορο για να περάσουν από τη μία όχθη στην άλλη.