Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Με τα… κοινά, αλλά από ένα διαφορετικό μετερίζι εξακολουθεί να ασχολείται το τελευταίο διάστημα ο επί σειράν ετών βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. Σταύρος Δαϊλάκης, ο οποίος εδώ και περίπου επτά μήνες έχει αναλάβει έναν ρόλο-έκπληξη: Πήρε τα ηνία της ιστορικής ομάδας της περιοχής του, της Δόξας, για την οποία όσοι ξέρουν καλά την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων λένε πως πρόκειται για το καμάρι του νομού. Ο κ. Δαϊλάκης πάντως δεν μπήκε τυχαία στη διοίκηση της ομάδας, αφού πρόκειται για έναν άνθρωπο που αγαπά πολύ το ποδόσφαιρο, με το οποίο ασχολείται από τα νεανικά του χρόνια, πολύ πριν κατέλθει στον πολιτικό στίβο.

ΤΑ ΗΝΙΑ. Οπως εξομολογείται ο ίδιος ο κ. Δαϊλάκης στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», δεν έγινε πρόεδρος απλώς για να… γίνει. Εχει μεράκι και, όπως κάθε παράγοντας που σέβεται τον εαυτό του, βάζει στόχους και ασχολείται ο ίδιος με την ομάδα του νυχθημερόν. Παρά το γεγονός ότι ο τοπικός αθλητικός σύλλογος δεν περνάει την καλύτερη φάση της ιστορίας του, αγωνιζόμενος στη Football League και παλεύοντας για να μείνει στην κατηγορία. Αυτό που θέλει ο Σταύρος Δαϊλάκης είναι με πολλή δουλειά και αφοσίωση να γίνει ξανά η Δόξα η ομάδα για την οποία θα είναι περήφανη ολόκληρη η Δράμα.
«Θέλω να παραδώσω στον επόμενο πρόεδρο μια υγιή και δυνατή Δόξα Δράμας», λέει μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ομάδα της καρδιάς του, όπως την αποκαλεί. Η ενασχόλησή του μάλιστα είναι όχι απλώς καθημερινή, αλλά επί… 24ώρου βάσεως. «Εχουμε παίξει τρεις φορές σε τελικό Κυπέλλου. Η Δόξα είναι μία ιστορική ομάδα, που αξίζει να είναι ψηλά», καταλήγει.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Ο πρώην βουλευτής δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά είναι γέννημα-θρέμμα των γηπέδων, αφού υπήρξε ποδοσφαιριστής στους Φίλιππους Δοξάτου από το 1969 και είχε διατελέσει προπονητής και πρόεδρος του σωματείου. «Ημουν τρία σε… ένα» θυμάται, καθώς την ίδια περίοδο εκτελούσε και χρέη δημάρχου στο Δοξάτο. Το όνομά του μάλιστα φιγουράρει ανάμεσα και στους προπονητές ομάδων της Καλλιφύτου και του εφηβικού τμήματος της Δόξας Δράμας, πράγμα που συμπληρώνει ένα πλούσιο βιογραφικό στα γήπεδα από τα... τσικό. Ακόμα και το διάστημα που εκπροσωπούσε τον δραμινό λαό στο Κοινοβούλιο, αφού από το 2000 μέχρι το 2007 ήταν βουλευτής, δεν σταμάτησε να ασχολείται με το αγαπημένο του άθλημα, ενώ ανάμεσα στις πολιτικές θέσεις που έχει αναλάβει είναι και αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Αθλητισμού - Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας από το καλοκαίρι του 2001.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ο Σταύρος Δαϊλάκης βρίσκεται πλέον όλο τον χρόνο στη Δράμα, χωρίς να φεύγει λεπτό από την πόλη που τον ανέδειξε. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που λένε πως η εμπλοκή του στα διοικητικά της τοπικής ομάδας, που μέχρι τώρα θεωρείται πετυχημένη, έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού ο σύλλογος είναι τόσο αγαπητός ώστε αν το εγχείρημα πετύχει, θα του δώσει και πόντους συνολικά.
Εμμέσως πλην σαφώς, και ο ίδιος επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει την πόρτα της πολιτικής. «Η ενασχόληση με τη Δόξα Δράμας είναι ενασχόληση με τα κοινά, αφού η ομάδα αυτή είναι το καμάρι της πόλης μας», λέει χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτει ότι έχει προτάσεις για να επιστρέψει στην πολιτική, τις οποίες όμως στην παρούσα φάση δεν εξετάζει. Στην ερώτηση πάντως αν έχει τελειώσει η καριέρα του στον χώρο αυτόν απαντάει με νόημα πως «αυτό το κεφάλαιο δεν κλείνει όταν αισθάνεσαι ενεργός πολίτης».


«Καλός στα πέναλτι ο Σαμαράς»


Ο Σταύρος Δαϊλάκης είχε απασχολήσει την επικαιρότητα έντονα το 2008, μετά από μία ευθεία επίθεση που είχε κάνει στο τότε πρωθυπουργικό περιβάλλον, ζητώντας την παραίτηση των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Αγγέλου. Η διαγραφή του με συνοπτικές διαδικασίες από την Κ.Ο. της Ν.Δ. με απόφαση του Κώστα Καραμανλή είχε φέρει την αξέχαστη δήλωσή του ότι «Θα φύγω ως νίντζα, υπερασπιζόμενος τον αρχηγό μου». Χαρακτήριζε μάλιστα τον πρώην αρχηγό της Ν.Δ. «πολιτικό άτι», του οποίου τα γκέμια κρατάει το περιβάλλον του και δεν το αφήνει ελεύθερο. Σχολιάζοντας τη σημερινή πολιτική κατάσταση, ο ίδιος αναφέρει πως ο Αντώνης Σαμαράς θα τα καταφέρει, μιλώντας μάλιστα με… ποδοσφαιρικούς όρους: «Είναι καλός και στον αγώνα και στην παράταση και στα πέναλτι. Πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρει, αφού έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση».