Τη δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη βόρεια Ελλάδα προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο περίκλειστο κέντρο αναμένεται να μετακινηθούν όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου, τόσο από τον Εβρο όσο και από τα νησιά, με στόχο να επαναπατρίζονται άμεσα στις χώρες καταγωγής τους.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, το κλειστό κέντρο θα βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επικοινωνία ήδη με τις τοπικές αρχές, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Σημείωσε ότι μέχρι πρότινος όσοι μεταφέρονταν από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα σε συνέπεια της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, όμως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αυτός ο κίνδυνος έχει πάψει να υφίσταται και επομένως μπορούν να μεταφερθούν περισσότερα άτομα στην ενδοχώρα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να προσελκυθεί περισσότερος κόσμος στα νησιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τη δημιουργία κλειστών δομών σε ξερονήσια εφόσον αυτό προτείνουν οι τοπικές αρχές των δύο νησιών όπου υπάρχει ζήτημα με τη χωροθέτηση, δηλαδή της Λέσβου και της Χίου. Ωστόσο σημειώνεται πως ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημα από τις τοπικές αρχές των νησιών, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - δημάρχων και αντιπεριφερειαρχών,

Ερωτηθείς τι θα κάνει η ελληνική πλευρά εάν η γειτονική χώρα φτιάξει ένα καταυλισμό τύπου Ειδομένης από τη δική της πλευρά των συνόρων, ο κ.Πέτσας απάντησε: «Αυτό θα είναι πρόβλημα της Τουρκίας», καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην υποχωρήσει.