Η απότομη άνοδος των κρουσμάτων του κοροναϊού χθες στην χώρα, ήταν κάτι που έδειξαν πως περίμεναν στο υπουργείο Υγείας.

Τα κρούσματα από 10, έγιναν 31 χθες, με τα τελευταία 21 να έχουν να κάνουν με το ταξίδι στους Αγίους Τόπους, απ’ όπου ένας 66χρονος νόσησε και νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες τοτ mega, υπάρχουν σκέψεις για δουλειά από το σπίτι από το Υπ. Εργασίας.

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν να εργάζονται με τηλεργασία οι δημόσιοι υπάλληλοι, στα πλαίσια προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κοροναϊού, εξετάζεται πολύ σοβαρά από το Υπουργείο Εργασίας όπως αποκάλυψε ο Ντίνος Σιωμόπουλος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».



Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως περίμεναν την αύξηση των κρουσμάτων και προειδοποίησε πως ο αριθμός αυτός θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό που τόνισε κυρίως ήταν πως δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ο κόσμος, κάτι που κάνουν στο υπουργείο από την πρώτη ημέρα που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

«Αλλάζει ο χάρτης των χωρών κάθε μέρα και πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία. Περιμένουμε περισσότερες περιπτώσεις της νόσου, από χώρες τις οποίες δεν αναφέρονται», είπε αρχικά στη συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Περιμένουμε επέκταση των επιδημιών αυτών στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Από κάποια στιγμή και μετά θα το χειριζόμαστε σαν μια περίπτωση».

Ο κ. Τσιόρδας αυτό στο οποίο στάθηκε, είναι πως δεν πρέπει να πανικοβάλλονται οι πολίτες, τονίζοντας ότι το ποσοστό αυτών που μπορεί να νοσήσουν, είναι πολύ μικρότερο από αυτό που φοβούνται.

«Η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό αυτό και τα 21 κρούσματα ή 31 κρούσματα ή 1000 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;», είπε χαρακτηριστικά. «Θέλει λοιπόν προσοχή ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τον ιό. Πόσοι θα προσβληθούν; Οχι πάντως το 70%. Σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών», συμπλήρωσε.

Μέτρα και προσλήψεις για τον κοροναϊό

Η κυβέρνηση συνεδρίασε και πάλι χθες για τις εξελίξεις στην Υγεία, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, να προαναγγέλλει πως θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός νοσηλευτών και γιατρών, για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα, που εκτιμάται πως θα αυξηθούν.

Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε εγρήγορση. Σήμερα έχει δοθεί έγκριση για να προχωρήσουν 1.500 προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για δύο χρόνια Από εκεί και πέρα θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστεί όλο το προσωπικό που χρειάζεται, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ θα ληφθούν και άλλα μέτρα αν κριθεί αναγκαίο».

Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, απολύμανση στην Αμαλιάδα

Η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει πως τα έκτακτα μέτρα στους τρεις νομούς των ταξιδιωτών (Αχαϊα, Ηλεία, Ζάκυνθος) ήταν ένα μέτρο που χρειάστηκε να επιβληθεί, ώστε να καθυστερήσει ή να περιορίσει, όσο το δυνατόν, την διασπορά της νόσου. Τα μέτρα θα συνεχιστούν και σήμερα, καθώς τα σχολεία σε αυτούς τους τρεις νομούς θα παραμείνουν κλειστά, όπως και αθλητικοί χώροι, μουσεία, κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί χώροι και άλλοι χώροι μαζικών συναθροίσεων.

Στην Αμαλιάδα, οι δρόμοι ερήμωσαν χθες, καθώς η ανησυχία στους κατοίκους για εξάπλωση του ιού, είναι έκδηλη, με τον Δήμο να προχωρά σε απολύμανση κτιρίων.

Η λίστα με τα σχολεία που έκλεισαν


Ήδη μετά την ανακοίνωση του 9ου κρούσματος στην Πάτρα, ενός 66χρονου από την Αμαλιάδα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους, οι αρχές τέθηκαν σε συναγερμό και για τα σχολεία, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε έκτακτα μέτρα και γι' αυτό έκλεισαν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε: 1) Αχαΐα, 2) Ηλεία και 3) Ζάκυνθο για 48 ώρες έως και σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, που μίλησε το πρωί στον ΣΚΑΪ, αργά χθες το βράδυ προσετέθη στη λίστα των σχολείων που έκλεισαν και ένα δημοτικό σχολείο στη Δάφνη.

Η λίστα με τα κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Κλειστά σήμερα θα παραμείνουν όπως προαναφέρθηκε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, ενώ κλειστά έως τις 13 Μαρτίου θα παραμείνουν οι παρακάτω σχολικές μονάδες:

4ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
14ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Από 3/3/2020 έως και την 17/3/2020 κλειστά θα μείνουν τα εξής σχολεία:
5ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
3ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Αναστολή λειτουργίας σχολείων για προληπτικούς λόγους:
του Νηπιαγωγείου «Ι.Μ. ΚΑΡΡΑΣ», από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
του Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
του Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
του 1ου ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
του 2ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
του 2ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 6.3.2020
του 1ου ΕΠΑΛ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 11.3.2020
του 8ου ΕΚ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 11.3.2020
του 37ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 7.3.2020
του 64ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 7.3.2020
του 17ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Αθήνας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 7.3.2020
του 17ου ΓΕΛ Αθήνας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 7.3.2020

Μέχρι τις 11:30 τα μαθήματα σε Κορυδαλλό, κλειστά σε Ραφήνα & Φιλαδέλφεια

Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία των ειδικών σχολείων μέχρι και την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Παιδικοί σταθμοί και όλες οι σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) θα ολοκληρώσουν το ημερήσιο πρόγραμμά τους στις 12:40 προκειμένου να ξεκινήσει προληπτική απολύμανση των αντίστοιχων κτιρίων.

Την Παρασκευή (06/03) μέχρι τις 11:30 θα λειτουργήσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κορυδαλλού για να γίνει απολύμανση των σχολικών κτιρίων για προληπτικούς λόγους σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου που απεστάλη στα σχολεία.

Σημειώνεται ότι ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ότι αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ εκτίμησε πως μπορεί να νοσήσει το 5-15% του πληθυσμού.

 Κλείνει το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο

Αρνητικός στον κοροναϊό ο φοιτητής από το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το ειδικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου.
O φοιτητής, με καταγωγή από την Πελοπόννησο, είχε συμμετάσχει στην εκδρομή στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, μαζί με τους νοσούντες στην Πάτρα.

Ο νεαρός φοιτητής νοσηλευόταν σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.