Για το κλείσιμο των σχολείων και των φροντιστηρίων για 14 ημέρες αλλά και για την αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών μέχρι νεωτέρας μετά την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για τη μη εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Μεταξύ άλλων, ο Τσούχλος επισήμανε ότι «αυτό που θέλει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας είναι να υπάρχει και ενημέρωση και κοινός προγραμματισμός, διάλογος δηλαδή». «Μέχρι τώρα ακολουθείται ένα πρωτόκολλο, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ έκλειναν σχολεία και το υπουργείο Παιδείας ακολουθούσε», διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ανέφερε ότι την προηγούμενη Τετάρτη είχαν επισκεφτεί τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου όπου εκεί συζήτησαν και τους πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για την καθαριότητα στα σχολεία, για την απολύμανση, για την ενίσχυση των δομών, για τα οικονομικά. «Είχαμε συζητήσει πολύ έντονα το θέμα των σχολικών εκδρομών», υπογράμμισε.

Για τις σχολικές εκδρομές ο κ. Τσουχλος ξεκαθάρισε πως «δεν πρέπει να λέει το υπουργείο Παιδείας ή η κυβέρνηση ότι αναστέλλονται οι εκδρομές εσωτερικού ή εξωτερικού, αλλά ότι ματαιώνονται». «Όταν λέμε αναστολή ο τουριστικός πράκτορας λέει στο σχολείο ότι θα σου την κάνω κάποια άλλη εποχή δεν σου επιστρέφουν τα χρήματα πίσω, όταν όμως με βάση το νόμο πει το κράτος ‘’ματαίωση’’ είναι αναγκασμένος να τα γυρίσει πίσω», επισήμανε.

Την ίδια στιγμή τόνισε πως «οι προκαταβολές είναι πολύ μεγάλες αυτή τη στιγμή και βρίσκονται στον αέρα με τους γονείς να έχουν δώσει από 70 μέχρι 300€ προκαταβολή οι οποίες δεν πρέπει να χαθούν». «Εμείς θέλουμε το κράτος να παρέμβει θετικά και όχι απλά να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να λέει ‘’να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη και τα συναφή’’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Επιπρόσθετα ο κ. Τσούχλος δήλωσε ότι «χρειάζεται ενημέρωση και διάλογος όσον αφορά στην αναπλήρωση των ωρών ώστε να λήξουν τα μαθήματα σωστά και ωραία και τα παιδιά να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις».

Για την ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους, ο πρόεδρος ανέφερε ότι «αν με το καλό τα σχολεία ανοίξουν πριν το Πάσχα υπάρχει μια σκέψη να παραταθεί το σχολικό έτος μέσα στις εορτές του Πάσχα».

«Πιθανόν δηλαδή να κλείσουν τα σχολεία Μεγάλη Τετάρτη και να ξανανοίξουν την Τετάρτη του Πάσχα, αυτή είναι μια πρώτη σκέψη που την ακούμε», είπε ενώ ανέφερε πως μία «άλλη μια πρόταση είναι η επιμήκυνση του ωραρίου».

«Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο πέρα από την πίεση που θα δεχτούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είναι και κάτι άλλο σημαντικό ότι ειδικά στην περιφέρεια έρχονται παιδιά από διάφορες κοινότητες , από διάφορες περιοχές και αυτά τα παιδιά έρχονται με λεωφορεία, τόνισε ο κ. Τσούχλος, εξηγώντας παράλληλα «πως δηλαδή για να επιμηκυνθεί το ωράριο και να ξεκινήσει πχ πριν τις σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή και στα λεωφορεία...»

Ακόμη ανέφερε ότι «έχει ακουστεί η επιμήκυνση και τα Σάββατα και υπάρχει και το ζήτημα της τηλεδιάσκεψης». Ωστόσο για το τελευταίο εξέφρασε τον προβληματισμό ότι «σε όλα τα σπίτια δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά γνωρίζουν να τα χειριστούν καλά».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε: «Αύριο έχουμε ένα κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά αυτό που θέλω να μεταφέρω στην πολιτική ηγεσία είναι ότι από εδώ και πέρα πρέπει να έχουμε ανοιχτή δίαυλο, δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Το λέμε ως προβληματισμό και ως παράπονο. Θέλουμε διάλογο γιατί εμείς θα τα κάνουμε όλα αυτά».