Καραντίνα, ευπαθείς ομάδες,  ευάλωτες ομάδες, η επιδημική έκρηξη και η πανδημία. Λέξεις που ο κοροναϊός έφερε και πάλι στο προσκήνιο, μαζί με τον φόβο της νόσου.

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε πριν από λίγο, τρεις μήνες μετά την εμφάνιση του ιού, πανδημία, την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ποια είναι η διαφορά επιδημίας και πανδημίας;

 Η επιδημία είναι μια εστία σε μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Όταν οι άνθρωποι σε περιοχές έξω από το Wuhan άρχισαν να ελέγχονται θετικά για μόλυνση από τον SARS-CoV-2 (που προκαλεί την ασθένεια COVID-19), οι επιδημιολόγοι γνώριζαν ότι το ξέσπασμα εξαπλώθηκε, πιθανό σημάδι ότι οι προσπάθειες συγκράτησης ήταν ανεπαρκείς ή άργησαν. Αυτό δεν ήταν απροσδόκητο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία ή εμβόλιο. Ωστόσο, οι διαδεδομένες περιπτώσεις COVID-19 σε ολόκληρη την Κίνα σήμαιναν ότι το ξέσπασμα έγινε επιδημία.

 Όταν μια επιδημία εξαπλωθεί σε πολλές χώρες ή περιοχές του κόσμου, θεωρείται πανδημία. Ωστόσο, ορισμένοι επιδημιολόγοι ονομάζουν μια κατάσταση πανδημία μόνο όταν η ασθένεια συνεχίζεται στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές μέσω τοπικών μεταδόσεων. Για παράδειγμα, ένας άρρωστος ταξιδιώτης με COVID-19 που επιστρέφει στις ΗΠΑ από την Κίνα δεν σημαίνει πανδημία, αλλά μόλις μολύνει λίγα μέλη της οικογένειας ή φίλους, υπάρχει κάποια συζήτηση. Εάν προκύψουν νέα τοπικά κρούσματα, οι επιδημιολόγοι θα συμφωνήσουν ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο της παγκόσμιας εξάπλωσης απέτυχαν και θα αναφερθούν στην αναδυόμενη κατάσταση ως πανδημία.

 Οι επιδημιολόγοι ασχολούνται κυρίως με την πρόληψη ασθενειών, το οποίοι μπορεί να διαφέρει θεμελιωδώς από τις ευρύτερες ανησυχίες των κυβερνήσεων ή των διεθνών οργανισμών υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει αρχικά τον κίνδυνο παγκόσμιας διασποράς της ασθένειας COVID-19 ως “πολύ υψηλό” και ένα βήμα κάτω από μια επίσημη δήλωση πανδημίας. Το βήμα όμως αυτό έγινε δυστυχώς και ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την κατάσταση πανδημία.  Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΟΥ δεν έχει καμία αμφιβολία πλέον ότι θα δεν είναι εύκολη η  συγκράτηση των τοπικών εστιών.

 Η κατάσταση της πανδημίας κρίνεται και από τους αριθμούς.  Οι επίσημοι αριθμοί υπολογίζουν περίσσεια 100.000 περιπτώσεων σε πάνω από 100 χώρες και η εξάπλωση στην κοινότητα έχει τεκμηριωθεί στις ΗΠΑ και αλλού. Με τον κλασικό ορισμό, είναι μια πανδημία.

 Μια επίσημη δήλωση του COVID-19 ή οποιασδήποτε άλλης μολυσματικής νόσου ως πανδημίας λέει στις κυβερνήσεις και στους οργανισμούς υγείας παγκοσμίως να μετατοπίσουν τις προσπάθειες από την συγκράτηση στον μετριασμό. Έχει οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

 Η τυπική δήλωση δεν χρειάζεται να προκαλέσει φόβο ή να σας κάνει να αποθηκεύσετε χειρουργικές μάσκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός ή πιο θανατηφόρος, ούτε ότι ο προσωπικός σας κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Αλλά θα είναι ένα ιστορικό γεγονός.