Την πεποίθηση ότι ο κορoναϊός θα προσβάλει μεγάλη ομάδα του εγχώριου πληθυσμού εξέφρασε ο Γιώργος Χειλάς μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για το νέο ιό, εξήγησε, ότι «πρόκειται για έναν ιό, σαν την γρίπη που θα προσβάλει μεγάλη ομάδα πληθυσμού».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «το θέμα είναι αυτό να μη γίνει ταυτόχρονα, να μην προβληθεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας».

Χαρακτήρισε ως ζητούμενο «να αντέξει την πρόκληση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας», λέγοντας πως «για να αντέξει, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα. Είναι χρόνια υποστελεχωμένο και γερασμένο το δυναμικό του ΕΣΥ».

Παράλληλα, ο κ. Χειλάς συνέστησε ψυχραιμία, εξηγώντας ποιες ομάδες και υπό ποιές προϋποθέσεις πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για εξετάσεις.

«Πολλοί λένε βήχω, έχω δέκατα, άρα έρχομαι στο νοσοκομείο. Όχι. Κάτσε σπίτι σου. Στέλνουμε 100 δείγματα ημερησίως και μόνο ένα βγαίνει θετικό στον κορωνοϊό. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να νοσήσει κάποιος κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο» ανέφερε.

Ως εκ τούτου, επισήμανε την ανάγκη να επισκέπτονται τα νοσοκομεία όσοι έχουν βαριά συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ακόμα, έκανε λόγο πώς στην Ελλάδα λειτούργησε γρήγορα η πρόληψη «συγκριτικά με την Ιταλία», ενώ αναφερόμενος στην Κίνα, υπογράμμισε ότι «φάνηκε πως με τα αυστηρά μέτρα φαίνεται πως ελαττώνεται η διασπορά στην κοινότητα».

Τέλος τόνισε πως για να εμποδιστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα «να αποκτήσουμε συνείδηση πολίτη».