Ξεχωριστή δέσμη μέτρων για την προστασία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών εντός των δομών προανήγγειλε η κυβέρνηση κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Οι κ.κ. Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας, στον απόηχο και του θανάτου ενός εξάχρονου παιδιού στη Μόρια, τόνισαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία ξεχωριστών ιατρείων μέσα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων (ΚΥΤ) καθώς και τα κέντρα κράτησης. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιδιώκει αφενός να μην υπάρξει διασπορά της νόσου που θα ξεκινήσει μέσα από κάποιο κέντρο και, αφετέρου, να μην αφήσει κανένας πολίτη εντός της επικράτειάς της που δεν θα του παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε ό, τι αφορά τη μετακίνηση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, οι αρμόδιοι επεσήμαναν ότι αυτή θα γίνεται συντονισμένα και για μία ώρα κάθε ημέρα. Ένας εκπρόσωπος από κάθε οικογένεια θα μεταβαίνεται με ελεγχόμενο - και σχετικά άδειο - μέσο μαζικής μεταφοράς προκειμένου να κάνει τις ανάλογες προμήθειες που κρίνει αναγκαίες. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί ο συνωστιμός ενώ, παράλληλα, θα επιτραπεί ο εφοδιασμός όσων διαμένουν σε ΚΥΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση θα πραγματοποιείται κάποια στιγμή από τις 07:00 έως τις 19:00.