Ο ιός δεν ανατπύσσεται στα τρόφιμα, όπως επίσης δεν επιβιώνει και στο πεπτικό μας σύστημα, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Όπως είπε ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», o ιός δεν αναπτύσσεται στο τρόφιμο, αλλά και δεν επιβιώνει στο πεπτικό μας σύστημα.

Μπορεί να λειτουργήσει όπως σε όλες τις επιφάνειες - όπως για παράδειγμα τα πόμολα- και διατηρείται εκεί για κάποιες ώρες.

Ωστόσο, όπως είπε, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν υπάρχει κινδυνος από το τρόφιμο, δηλαδή δεν μπορεί να δημιουργήσει τροφιμογενή λοίμωξη- όπως γαστρεντερικά, διάρροιες, ή σε ακραίες περιστάσεις κίρρωση του ήπατος.

Προχωρώντας σε πρακτικές συμβουλές, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να φορούν γάντια οι χρήστες των τροφίμων, χρειάζεται όμως να φορούν όλοι όσοι εργάζονται σε αγορές και να τα αλλάζουν τακτικά, δηλαδή ανά μία με δύο ώρες.

«Πλένουμε λοιπόν τα τρόφιμα πολύ καλά, ενώ επίσης η ήπια θέρμανση στους 60 βαθμούς για τέσσερα λεπτά καταστρέφει τον ιό» είπε ο κ. Ζαμπέλας.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα