Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για τα μέτρα ανάσχεσης του κορωνοϊού και τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι ασθενείς απέναντι σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, πρέπει να μειωθούν όλες οι περιττές μετακινήσεις. Τα ιατρεία εξυπηρετούν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά οποιασδήποτε ειδικότητας, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας. Οι ασθενείς που έχουν οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να αναβληθεί, πρέπει να αναβληθεί. Επομένως σε περίπτωση που κάποιος γιατρός ζητήσει από τον ασθενή να παραμείνει έξω από το ιατρείο ή δεν τον εξυπηρετήσει κρίνοντας για τη σοβαρότητα του περιστατικού, δεν πρέπει να παρεξηγηθεί. Όλοι οι ασθενείς πρέπει προηγουμένως να τηλεφωνούν. «Σπίτι και τηλέφωνο πρώτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν κάποιος αποκτά ανοσία σε περίπτωση που νοσήσει, ο Εξαδάκτυλος απάντησε θετικά αφήνοντας ωστόσο περιθώριο για εξαιρέσεις στον κανόνα.

Τέλος, υποστήριξε πως «αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί πλήρως και από όλους δε θα έφταναν σε αυτή την κλιμάκωση» και πως «αν τώρα κάνουμε αυτά που πρέπει δε θα χρειαστεί να ζήσουμε απόκοσμες καταστάσεις στη συνέχεια».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα