Τι του λένε οι επιστήμονες για τον κορονοϊό και τι πιστεύει για τις θεωρίες συνωμοσίας; Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης μίλησε στο «Τηλέραμα» και την Αθηνά Ζαχαράκη.


Ήδη υπάρχουν κάποιες θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι ο συγκεκριμένος ιός προέρχεται, π.χ., από τα εργαστήρια…

«Τις ακούω κι εγώ όπως και εσείς. Μάλιστα στην εκπομπή που έκανα για τον κοροναϊό είχα θέσει αντίστοιχη ερώτηση στους τηλεθεατές.

Οι επιστήμονες που είχα καλέσει βρέθηκαν σε πολύ αμήχανη θέση όταν διαπίστωσαν ότι σχεδόν 7 στους 10 από τους περίπου 5.000 πολίτες που απάντησαν υποστήριξαν την άποψη ότι κρύβεται σκοπιμότητα πίσω από τον κοροναϊό.

Οι ειδικοί το αρνήθηκαν και είπαν ότι όλα αυτά “είναι θεωρίες συνωμοσίας”. Το θέμα το έχω συζητήσει σε προσωπικό επίπεδο με βιολόγους και άλλους επιστήμονες.

Η βασική θεωρία που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα είναι αυτή που γνωρίζουμε: ότι δηλαδή μεταδόθηκε από κάποια ζώα στον άνθρωπο, μέσω της τροφής.

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες θεωρίες, πιο συνωμοσιολογικές, που κάνουν λόγο για λάθος χειρισμούς στο εργαστήριο κ.ά.

Δεν υιοθετώ καμία από αυτές, καθώς δεν έχω δεδομένα. Όπως συμβαίνει και με άλλες νόσους, ίσως έπειτα από χρόνια μάθουμε από τους ερευνητές διαφορετικές παραμέτρους από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα για τον νέο αυτόν ιό»