Για την απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και για το πόσο εκτιμάει ότι θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν επιβεβλημένο το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο κ. Σουρβίνος τόνισε ότι «το μέτρο ήταν απόλυτα επιβεβλημένο». «Η αλήθεια είναι ότι με την πανδημία όλες οι χώρες έχουν λάβει πρωτοφανή για την ιστορία μέτρα», διευκρίνισε ο ίδιος και τόνισε παράλληλα ότι «η χώρα μας είχε φροντίσει εγκαίρως να ευαισθητοποιηθεί, να βρίσκεται σε ετοιμότητα πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες, και τα μέτρα αυτά ήταν απολύτως απαραίτητα να ληφθούν και μάλιστα ήταν και πολύ καλό timing».

Ερωτηθείς ποιο εκτιμά ότι θα είναι το διάστημα έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, σημείωσε ότι «η χθεσινή ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων έκρουσε ένα σημαντικό καμπανάκι, ήταν βέβαια η ανακοίνωση μιας ημέρας αν αυτό επαναλαμβάνεται καθημερινώς και έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπει για τα καλά πλέον στην επιθετική αύξηση και τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

«Το αν έχουμε μπει και πόσο θα διαρκέσει αυτή η επιθετική φάση κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, πάντως οι επόμενες 10-15 μέρες είναι πολύ κρίσιμες για να δούμε το ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «προφανώς δεν έχει κανείς καμία αυταπάτη ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι αυτά που ανακοινώνονται, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα». «Σίγουρα ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στο γενικό πληθυσμό», υπογράμμισε ο κ. Σουρβίνος.

Αναφορικά με την χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για την «καταπολέμηση» του κοροναϊού, ο καθηγητής εξήγησε ότι «το θέμα των θεραπευτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται δεν έχουμε ακόμα κάτι στοχευμένο ειδικά για τον κοροναϊό».

«Δοκιμάζονται φάρμακα τα οποία είναι ήδη εγκεκριμένα και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρενέργειες, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν κάποια δραστικότητα εναντίον του ιού», δήλωσε.

Ακόμη σημείωσε ότι «υπήρχε η αρχική μελέτη από την Κίνα η οποία εξελίχθηκε στη Μασσαλία και έδειξε κάποια αποτελέσματα με την χλωροκίνη, και πάλι δεν συζητάμε για την απόλυτη θεραπεία εναντίον του κοροναϊού όμως σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε η επιστήμη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει οποία όπλα έχει ούτως ώστε να επιβραδύνει και να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών, αποκλειστικά αυτών οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία».

«Δεν συζητάμε για τον γενικό πληθυσμό που θα έρθει σε επαφή με τον ιό, δεν θα χρειαστεί να λάβει τέτοια σκευάσματα», εξήγησε ταυτόχρονα.

Στην ερώτηση για το πόσο εκτιμά ότι θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα, απάντησε ότι «δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το χρονικό διάστημα, όλα εξαρτώνται από τη δικιά μας συμπεριφορά». «Είμαστε μια μικρή μερίδα του πληθυσμού ανυπάκουοι και τα κρούσματα όπως φαίνεται αυξάνονται», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο γενικός περιορισμός έχει την ελπίδα ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και θα έχουμε μια ελεγχόμενη αύξηση». Ωστόσο όλα αυτά όμως, όπως είπε, «θα φανούν στην πράξη γύρω σε 10-15 μέρες».

Αναφορικά με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δήλωσε πως «όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει από τις αρχές Ιανουαρίου με δεδομένο την προετοιμασία της χώρας από το υπουργείο Υγείας για την επιδημία του κοροναϊού έχουν δείξει ότι υπάρχει η βούληση να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, τα δημόσια νοσοκομεία με υλικοτεχνική υποδομή, με προσωπικό».

«Νομίζω ότι υπάρχει μια γενικότερη κινητοποίηση αφενός και ένα αίσθημα πατριωτισμού από τους επιστήμονες, τους υγειονομικούς οι οποίοι θέλουν πραγματικά να συμβάλουν σε αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια που επιτελείται από το υπουργείο Υγείας», σημείωσε ο κ. Σουρβίνος.



ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα