«Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι 40-50 χρονών οι οποίοι είναι στα νοσοκομεία. Αυτός ο ιός είναι πάρα πολύ δημοκρατικός δηλαδή δεν κοιτάζει ποιος είσαι, από πού είσαι, ποιος είναι ο πατέρας σου και τι λεφτά έχεις», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η Παναγιώτα Μουζακίτη, γιατρός η οποία ζει στην Ιταλία.

Η κα Μουζακίτη τόνισε ότι στη γειτονική χώρα «δεν υπάρχει καθημερινότητα με την έννοια αυτή που γνωρίζαμε». «Είμαστε κλεισμένοι μέσα εδώ και ένα μήνα. Κόσμος δεν κυκλοφορεί, ο κόσμος βγαίνει για τα τελείως απαραίτητα», επισήμανε η ίδια.

Μεταξύ άλλων η γιατρός η οποία ζει στην Ιταλία, ανέφερε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά ασθενοφόρα εθελοντών που βοηθάνε», που όπως είπε και η ίδια «χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε όλους τους ασθενείς και να τους πάμε στα νοσοκομεία».

«Σίγουρα σε κάθε ασθένεια αυτοί που αρρωσταίνουν νωρίτερα και αυτοί που έχουν περισσότερη πιθανότητα , δυστυχώς, να φύγουν από τη ζωή είναι οι ηλικιωμένοι όταν όμως μετά σαν στοιχείο επικινδυνότητας είναι μόνο η υπέρταση ή το να είσαι υπέρβαρος καταλαβαίνεις ότι τα στοιχεία είναι πολύ συνήθη», ανέφερε χαρακτηριστικά η γιατρός. «Δεν ξέρουμε πως θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση...», σημείωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν οι γιατροί, η κα Μουζακίτη τόνισε ότι πρόκειται «για συναισθήματα πολέμου, δεν έχουνε λογική δηλαδή για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στη δουλειά μας χωρίς να έχουμε ψυχολογικά προβλήματα, μας έχουν έρθει κάποια χαρτιά από τους διευθυντές μας και από τους ιατρικούς συλλόγους που μας λένε ‘’πρώτον, δεν πρέπει να σκέφτεσαι λογικά’’», δηλαδή όπως εξήγησε η ίδια «ποιον θα σώσω ή δεν θα σώσω».

«Μα γιατί συμβαίνουν αυτά, δηλαδή η ‘’λογική’’ δεν υπάρχει σε εμπόλεμη κατάσταση», διερωτήθηκε η ίδια. «Εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όλους όμως στην κατάσταση ‘’αναζωπύρωσης μιας φωτιάς’’ προσπαθούμε να σώσουμε ‘’σημαντικά πράγματα’’ και μετά αν μπορέσουμε σβήνουμε και όλες τις υπόλοιπες φωτιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν σωστά τα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα, η κα Μουζακίτη απάντησε «ότι ο πρωθυπουργός πολύ νωρίς με το συναγερμό που δόθηκε απαγόρευσε τους εκκλησιασμούς και αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί εκεί πηγαίνουν πάρα πολύ πιστοί».

«Αυτό ήταν πολύ σημαντικό και αυτό που έκανε δεν ήταν πολύ εύκολο, τον συγχαίρω και το ότι έκλεισε την κυκλοφορία, πιστεύω ότι το έκανε πολύ γρήγορα», υπογράμμισε η ίδια. Πρέπει να δούμε αν αυτό ο κόσμος θα το τηρήσει και πως θα ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία», συμπλήρωσε η ίδια.

Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τους γιατρούς για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους γιατί διάβασα ότι στο Σωτηρία κάνουν βάρδιες 16 ωρών». «Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να καταφέρουν να βγάλουν εις πέρας όλο το έργο μέχρι να φύγει ο ιός, είναι πολύ επικίνδυνο να μένει ένας γιατρός 16 ώρες μέσα σε ένα μέρος που ο ιός βρίσκεται σε τεράστιες συγκεντρώσεις», τόνισε η κα Μουζακίτη.

Παράλληλα η γιατρός έκανε έκκληση στην κυβέρνηση σε αυτό το θέμα «να προφυλάξει και να προσέξει πολύ να μην αρρωστήσουν οι συνάδελφοι, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό».

Τέλος, αναφερόμενη στην ψυχολογία τους η γιατρός απάντησε ότι «είναι όλοι σοκαρισμένοι». «Όσο περνάνε οι μέρες και βλέπουμε ότι είμαστε ζωντανοί και βλέπουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας προχωράμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.