Στα 78 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό.

«Ως σήμερα περισσότερα από 440.000 κρούσματα της λοίμωξης από τον κοροναϊό έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο» σημείωσε στην αρχή της ενημέρωσης ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 821, ενώ όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, 134 συμπολίτες μας νοσηλεύονται, στην πλειοψηφία τους άνδρες, με τους 53 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έφτασαν στους 22, αναφέροντας ότι ο 22ος θάνατος έγινε γνωστός λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, πρόκειται για 42χρονο Γερμανό καθηγητή στην Κρήτη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως για την ώρα δεν υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα.

Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη, ενώ εξ αυτών 18 ήταν άνδρες και 4 γυναίκες, ενώ 21 από τους 22 θανόντες παρουσίαζαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως 36 συμπολίτες μας με κοροναϊό έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, 10.000 εργαστηριακά τεστ.

Ο Καθηγητής επανέλαβε ότι ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία απευθύνοντας έκκληση να δοθεί προσοχή στους πληθυσμούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν σοβαρά κρούσματα του φονικού ιού και σε νέους ανθρώπους.

Αυστηρές συστάσεις για τους νοσούντες σε κατ' οίκον καραντίνα 
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πολλοί θα είναι οι συμπολίτες μας που ενδεχομένως να φέρουν τα συμπτώματα ή και να είναι θετικοί στον ιό και οι οποίοι θα παραμείνουν στο σπίτι τους, εφόσον δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία τους σε νοσοκομείο.

Για τις περιπτώσεις αυτές ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως όσο θα μένει σε καραντίνα άτομο της οικογένειας που έχει τα συμπτώματα ή είναι θετικός στον ιό, θα βρίσκονται σε καραντίνα και οι οικείοι του που ζουν μαζί του στο σπίτι.

Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η προστασία των μελών της οικογένειας από το μέλος που νοσεί.

Όπως τόνισε πρέπει όλοι να παρακολουθούν συχνά την υγεία τους. Να έχουν τακτική ή και καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό τους. Δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις.

Οι άρρωστοι θα μένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο κι αν δεν είναι εφικτό αυτό να τηρείται η απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Να περιορίζεται στο ελάχιστο η μετακίνηση του ασθενή στο σπίτι. Να γίνεται πάντα χρήση μάσκας και γαντιών, τόσο από τον ασθενή, όσο κι από το πρόσωπο – να επιλέγεται πάντα ένα και αν είναι δυνατόν το ίδιο – που θα φροντίζει τον ασθενή.

Μετά την φροντίδα ή επαφή με τον ασθενή πετάμε πάντα την μάσκα και τα γάντια και πλένουμε καλά τα χέρια. Το ίδιο κάνουμε και όταν αγγίζουμε αντικείμενο π.χ πιάτο ή πιρούνι του ασθενή. Τα αντικείμενα, ρούχα ή κλινοσκεπάσματα του ασθενή τα πλένουμε πολύ καλά και τα αποθηκεύουμε σε ξεχωριστό χώρο.

Χρησιμοποιούμε χειροπετσέτα μίας χρήσης ή υφασμάτινη που δεν την χρησιμοποιούμε ξανά. Πλένουμε και απολυμαίνουμε την τουαλέτα κάθε φορά μετά από χρήση.

Τέλος όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας στενές επαφές θεωρούνται όλα τα μέλη της οικογένειας και πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες από την στιγμή που θα επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα στο περιβάλλον τους.

«Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας, χώροι προστασίας παθόντων είναι οι κύριοι χώροι στους οποίους θέλουμε να μπει ούτε ένα ύποπτο κρούσμα» είπε κλείνοντας ο λοιμωξιολόγος.

Σε όλο τον κόσμο ένα από τα μέρη που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι τα γηροκομεία. «Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων στην Ισπανία και τι αντιμετώπισαν οι υπέργηροι εκεί» τόνισε.

Χαρδαλιάς: Αυστηρή καραντίνα στην κοινότητα Εχίνου Ξάνθης

Σε καραντίνα τέθηκαν χωριά στην Ξάνθη, λόγω υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου από τον κορoναϊό, από τις 18:00 το απόγευμα και για δύο εβδομάδες

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, σε καραντίνα τέθηκε η κοινότητα Εχίνου.

«Καλούμε τους κατοίκους των χωριών του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι υψηλότατος» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η απόφαση αυτή ήρθε έπειτα από τη γνωστοποίηση πως ηλικιωμένος ο οποίος έχασε τη ζωή του ήταν κάτοικος χωριού (του Εχίνου) του συγκεκριμένου Δήμου.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα