Με τους νεκρούς να αυξάνονται στους 26 και τα συνολικά κρούσματα στα 892 καθώς σήμερα προστέθηκαν άλλα 71 νέα κρούσματα συνεχίζεται η επέλαση του κοροναϊού στη χώρα μας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα και την ενημέρωση των συντακτών υγείας σήμερα επιβεβαιώθηκαν 71 νέα κρούσματα, με τα οποία ανεβαίνει ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με κοροναϊό στην Ελλάδα, στα 892. Οι νεκροί στη χώρα μας, έφτασαν σήμερα τους 26. 

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως 57 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι 54 είναι διασωληνωμένοι.

Αναφερόμενος στο θάνατο του γερμανού καθηγητή που επισκέφτηκε για σεμινάρια το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως παρουσιάστηκε θρόμβωση στον ασθενή.

Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει το νέο Χουμπέι-Να παραμείνουμε θετικά ανήσυχοι

Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την Ευρώπη και τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού, αλλά και τους αυξημένους θανάτους μετέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία.

 «Ο ΕΟΔΥ με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κοροναϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και ανέφερε πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε, στην Ευρώπη. 

 «Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» που τους ανησυχεί, όπως είπε.

 Ο Έλληνας λοιμωξιολόγος σημείωσε ωστόσο πως χρειάζεται να έχουν θετική ανησυχία και να εμμείνουμε στα μέτρα περιορισμού. «Αν τα μέτρα αρθούν θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία».



Εγκρίθηκε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής

Οι ίδιος ανακοίνωσε πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής για όσους νοσηλεύονται, καθώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν θέτουν τους πάντες σε επαγρύπνηση και κυρίως τους γιατρούς-επιστήμονες που έχουν αναλάβει το καθήκον να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη του μέτρου να περιοριστούν οι μετακινήσεις σημειώνοντας πως :«η πορεία της επιδημίας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα περιορισμού και την τήρησή τους».

«Δεν θα γίνουμε Ιταλία»

Ο κ.  Τσιόδρας όπως σημείωσε, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η χώρα μας, εξαιτίας του γεγονότος ότι πάρθηκαν άμεσα αυστηρά μέτρα, δεν προβλέπεται να έχει την πορεία της Ιταλίας. Όπως «διαβάζουν» και οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά και σύμφωνα και με τον ίδιο τον κ. Τσιόδρα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιθετική αύξηση, όπως συνέβαινε στην Ιταλία ή στην Ισπανία. 
Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα πρέπει να συνεχίσουν.

Το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» δεν αλλάζει

 Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος  Σωτήρης Τσιόδρας σχετικά με την οδηγία «Μένουμε Σπίτι» στα πρώτα ύποπτα συμπτώματα.  

Ο κ. Τσιόδρας έκανε σχετική αναφορά ξεκαθαρίζοντας ότι «το μήνυμα του «Μένουμε Σπίτι» δεν αλλάζει.

Είναι οδηγίες που βοηθούν στην μείωση της διασποράς του ιού», τόνισε και διευκρίνισε ωστόσο πως: «φυσικά και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να αναζητούν έγκαιρα βοήθεια.

Στη συντριπτική της πλειοψηφία παραμένει μια ήπια νόσος», τόνισε ο κ. Τσιόδρας για όσους νοσηλεύονται κατ’οίκον με συμπτώματα κοροναϊού.

Χαρδαλιάς: «5824 επαφές κρουσμάτων σε καραντίνα»

Κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας ο κ.  Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι 5824 δυνητικές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ή ταξιδιώτες τέθηκαν σε κατ' οίκον καραντίνα, ενώ 825 πολίτες ολοκλήρωσαν την περίοδο απομόνωσης.

 Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 1100 έλεγχοι στα άτομα που βρίσκονται σε κατ΄ οίκον και σε 92 πολίτες επεβλήθη πρόστιμο 5.000 ευρώ για παράβαση των μέτρων, προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες τρεις ημέρες οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί.

Χαρδαλιάς: Σαρωτικοί έλεγχοι το τριήμερο

 Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα νεότερα στοιχεία για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία. Όπως ξεκαθάρισε το επόμενο τριήμερο θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε με έμφαση ότι  η ελληνική κοινωνία στην πλειοψηφία της επιδεικνύει ωριμότητα και ψυχραιμία.

Ξεκαθάρισμα για τα σώματα ασφαλείας 
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως  οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για την άσκηση των καθηκόντων τους, για προσωπικές ανάγκες ισχύουν και για αυτούς ότι και  για τους πολίτες και υπόκεινται σε έλεγχο.
«Σε διαφορετική περίπτωση, χρειάζεται βεβαίωση», συνέχισε.

Επανέλαβε επίσης πως τα SMS προς το 13033 αποστέλλονται χωρίς χρέωση και ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν διατηρούνται.

Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια τεστ για κοροναϊό

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας κ.  Κοντοζαμάνης καθησύχασε την κοινή γνώμη τονίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα μας. Επίσης τόνισε πως τα τεστ για κοροναϊό στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν.

 Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης,  από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση, στη διάθεση των υπηρεσιών υγείας είναι περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Άνοιξαν ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία που ήταν κλειστές, υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή και σημείωσε «Το κράτος διασφαλίζει την πρόσβαση σε ΜΕΘ όχι μόνο σε πολίτες που θα νοσήσουν από κοροναϊό».

 


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα