Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την Ευρώπη και τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού, αλλά και τους αυξημένους θανάτους μετέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την εξέλιξη του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία.

 «Ο ΕΟΔΥ με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κοροναϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και ανέφερε πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε, στην Ευρώπη. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε και πάλι πως η εξέλιξη της νόσου στην χώρα μας φαίνεται πως δεν παίρνει την επιθετική μορφή που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα πρέπει να συνεχίσουν.

 «Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» που τους ανησυχεί, όπως είπε.

 Ο Έλληνας λοιμωξιολόγος σημείωσε ωστόσο πως χρειάζεται να έχουν θετική ανησυχία και να εμμείνουμε στα μέτρα περιορισμού. «Αν τα μέτρα αρθούν θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία».


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα