Τους 49 έφτασαν συνολικά οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κοροναϊό, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και επτά νέοι θάνατοι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, την Τρίτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Επίσης, καταγράφηκαν 82 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα μας να ανέρχεται σε 1.314. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα καταγράφηκαν 20 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 85 διασωληνωμένα άτομα, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας. Από όσους νοσηλεύθηκαν, άνθρωποι έξι έχουν λάβει εξιτήριο.

Εκ των 49 νεκρών, οι 37 είναι άνδρες, ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους από τη γρίπη που διήρκησε τόσους μήνες. «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» τόνισε.

Οδηγίες για τις μάσκες

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έδωσε μία σειρά από οδηγίες για το αν πρέπει να φοράμε μάσκες, επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είπε, δηλαδή, ότι δεν προστατεύουν απόλυτα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για να μην κολλήσει κάποιος.

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να προτείνει να μην φοράμε μάσκες, εκτός από αυτούς που νοσούν» είπε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επανέλαβαν πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδεικνύουν πως η χρήση μάσκας μαζικά από τον πληθυσμό έχει κάποια οφέλη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν το αντίθετο, όσον αφορά στη λάθος χρήση μιας μάσκας ή στο να μη φοριέται σωστά».

Ο ιος διασπείρεται πολύ εύκολα  

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για ιό που εύκολα διασπείρεται. «Σε πρόσφατη μελέτη, μέχρι 29/3 υπολογίζεται ότι έχουν νοσήσει έως 7 και 43 εκατ. ανθρώπων.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε και στα μέτρα που έχει ληφθεί παγκοσμίως, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποτρέψει 59.000 θανάτους.

«Μελέτη από το Imperial College αναφέρει ότι τα μέτρα πρέπει να μείνουν σε ισχύ. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, έτσι ώστε σταδιακά το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται» πρόσθεσε.

Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει ο ιός το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες

Στο θέμα της επιστημονικής "μάχης" που δίνεται σχετικά με το πώς θα αντιδράσει ο ιός το καλοκαίρι, με μερίδα επιστημόνων να εκτιμά ότι θα περιοριστεί, ενώ οι Κινέζοι επιστήμονες εκτιμούν πως όχι, ο κ. Τσιόδρας πήρε θέση εκτιμώντας πως μάλλον θα υπάρξει ένας περιορισμός της επιβίωσής του.

Όπως ανέφερε οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της χώρα μας θα καταφέρουν να σταματήσουν τον ιό, ενώ  ξεκαθάρισε «είναι ένας καινούργιος ιός, τον οποίο τώρα μελετάμε και τώρα βλέπουμε τις αντιδράσεις του.

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε να μειωθεί η επιβίωσή του ιού. Ελπίζουμε στο καλό σενάριο, ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην χώρα μας δεν επιτρέψουν την διασπορά του ιού».

Συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί φορείς του ιού 

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Τσιόδρας σχετικά με την δυνατότητα ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού να μεταφέρει τον ιό σε κάποιον άλλον, απάντησε πως είναι δυνατόν, αλλά με λιγότερες πιθανότητες απ' ότι ένας ασθενείς που νοσεί και έχει όλα τα συμπτώματα. 

Ο κ. Τσιόδρας επικαλούμενος σχετικές μελέτες υπογράμμισε πως οι ασυμπτωματικοί ασθενείς έχουν μικρότερες δυνατότητες να μεταφέρουν τον ιό σε κάποιον άλλον, αλλά, υπογράμμισε την ανάγκη πως επειδή είναι δυνατόν να γίνει θα πρέπει τα μέτρα υγιεινής να είναι αυστηρά από τον καθένα μας.

«Αν χαλαρώσουμε τώρα θα πληρώσουμε το τίμημα να γίνουμε Ιταλία

 Ο κ. Τσιόδρας με έμφαση προειδοποίησε πως «αν χαλαρώσουμε τώρα, θα γίνουμε Ιταλία». «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα».

 «Συμπεριφερθείτε σαν να νοσείτε»

Μάλιστα, συνέστησε σε όλους να συμπεριφέρονται σαν να έχουν κολλήσει ήδη τον ιό.

«Θεωρητικά να κάνουμε σαν να έχουμε τη νόσο. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να μην κολλήσουμε, αλλά να μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο. Άρα πρέπει να τηρώ αυστηρά τα μέτρα. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να αποφεύγουμε να γίνουμε Ιταλία και να μπορεί να ανταποκριθεί και το σύστημα υγείας».




Αυστηροποίηση των μέτρων για πέντε δήμους της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Σε καραντίνα τίθεται από σήμερα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας στην Καστοριά από τις 20:00 το βράδυ και μέχρι τις 14 Απριλίου την ίδια ώρα. Η μετακίνηση θα επιτρέπεται αποκλειστικά για τροφοδοσία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης, στους δήμους Καστοριάς, Ορεστιάδους - Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων από τις 8 το βράδυ ως τις 8 το πρωί και δεν μπορούν: να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους σε ανάγκη, να βγουν για ασκηση ή να πάνε σε τελετή.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι υπάρχει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ενώ σημείωσε πως στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να τηρείται απόσταση ενός ατόμου ανά 20 τ.μ. και στις λαϊκές ενός ατόμου ανά 10 τμ.

«Οι επόμενες ημέτες είναι κρίσιμες και η κατάσταση ρευστή. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Εϊμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα