Σημαντικά περιορισμένη εμφανίζεται τον τελευταίο μήνα η δράση διακινητών παράτυπων μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα, όπως αποκαλύπτεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των συλλήψεων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια ώρα, μεγάλη μείωση καταγράφεται στις συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη είσοδο και παραμονή στην ελληνική επικράτεια.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι έρχεται ως συνέπεια των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο, με την αναβάθμιση σε μέγιστο βαθμό των μέτρων φύλαξης των συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις. «Η ενισχυμένη παρουσία των ελληνικών αρχών στα χερσαία σύνορα και η εντατικοποίηση των μέτρων επιτήρησης με τις συνεχείς περιπολίες περιόρισε αισθητά τη δράση διακινητών, κάτι που αποτυπώνεται στην ανάγνωση των στατιστικών μας στοιχείων» ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματικός της αστυνομίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι μηνιαίες δραστηριότητες του Μαρτίου 2020 που ανακοινώθηκαν από τις κατά τόπους Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις (και περιλαμβάνουν διάφορους τομείς εγκληματικότητας) καταγράφουν μείωση, έως και 78%, στις περιπτώσεις συλλήψεων για παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα ή τον αντίστοιχο περυσινό.

Οι συλλήψεις διακινητών στην εδαφική περιοχή που καλύπτει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ανήλθαν τον Μάρτιο σε 14, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 66% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όταν είχαν συλληφθεί 41 άτομα, και κατά 59% σε σύγκριση με τον περυσινό Μάρτιο (34 συλλήψεις), όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των δελτίων μηνιαίας δραστηριότητας.

Στη Θεσσαλονίκη που συνήθως είναι ο προορισμός των κλειστών οχήμάτων τύπου «βαν» που μεταφέρουν τους μη νόμιμους αλλοδαπούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές τον Μάρτιο, τη στιγμή που τον Φεβρουάριο οι συλλήψεις ήταν 18 (διαφορά 78%) και 13 πέρσι τον Μάρτιο (69%).

Παγίως λιγότερες, σε σχέση με τη Θράκη ή τη Θεσσαλονίκη, είναι οι περιπτώσεις διακινήσεων που καταγράφονται στην εδαφική περιοχή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπου σημειώθηκαν δύο συλλήψεις, όσες και τον Φεβρουάριο, και μία παραπάνω σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο.

Όσον αφορά τις υποθέσεις αλλοδαπών που εισήλθαν και παρέμεναν παράνομα στη ελληνική επικράτεια οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατέγραψαν τον Μάρτιο μείωση 59% σε σχέση με τον Φεβρουάριο (335 συλλήψεις από 818), ενώ η αντίστοιχη μείωση συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρσι ξεπερνάει το 72% (1.200).

Παρόμοια είναι η εικόνα για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη: Τον προηγούμενο μήνα συνελήφθησαν 368 άτομα, 517 λιγότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο (συνολικά 885 συλλήψεις) και 744 λιγότερα συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2019 (1.112 συλλήψεις), με την ποσοστιαία μείωση να είναι της τάξεως του 58% και 67%, αντίστοιχα.