Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς για τις ελλείψεις στα φάρμακα και τις παθογένειες της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, δεν υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα. Αν και έχει επιβραδυνθεί η εφοδιαστική αλυσίδα λόγω μειωμένου προσωπικού, η αγορά είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Θεωρεί πως η εφοσδιαστική αλυσίδα έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά στην κρίση. Ωστόσο ελλείψει πιθανώς να υπάρξουν, καθώς οι δύο βασικοί παραγωγοί, η Ινδία και η Κίνα, έχουν βγει εκτός παιχνιδιού. Υπάρχει όμως, και η ελληνική βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο κ. Βαλτάς, υποστήριξε πως οι ελλείψεις είναι διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα, το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές.

Τα αιτήματα του Φαρμακευτικού Συλλόγου απέναντι στον ΕΟΦ αφορούν στο να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών του Έλληνα ασθενή σε σχέση με τις εξαγωγές.

Τέλος, ο Σκυλακάκης υποστήριξε πως λόγω οικονομικής κρίσης κι επειδή η χώρα είναι μικρή με αδιάφορη αγορά, αποτελεί ένα πεδίο πειραματισμού διεθνών οίκων, όπου ποσότητες μειώνονται αυθαίρετα.