«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, το ότι σήμερα είναι η εικόνα αισιόδοξη και μας ικανοποιεί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ερωτηθείς αν είναι θέμα τύχης η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε σχέση με τον κοροναϊό, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι «δεν ήταν καθόλου τυχαίο γιατί είχαμε τα πολύ έγκαιρα μέτρα που πήραμε πολύ νωρίς».

«Σταματήσαμε την αλυσίδα διασποράς στα πρώτα κρούσματα το οποίο μας έδωσε το χρόνο να προετοιμαστούμε. Σταματήσαμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, και μετά κλείσαμε και τα σχολεία και άμα δείτε την καμπύλη του ρυθμού μετάδοσης της νόσου έπεσε απότομα. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι όλα αυτά τα μέτρα τα περιοριστικά της αποστασιοποίησης και τα επόμενα είναι αυτά που έχουν οδηγήσει στη σημερινή αισιόδοξη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπογράμμισε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι τα μέτρα που έχουμε λάβει πριν μια ή δύο εβδομάδες και πρέπει να συνεχίσουμε όλοι στον πολύ καλό ρυθμό που έχουμε ανταποκριθεί. Είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, είναι ύπουλος και άμα χαλαρώσουμε δυστυχώς ίσως δούμε αποτελέσματα που βλέπουμε σε άλλες χώρες δίπλα μας. Για αυτό θέλει συνέπεια, αλληλεγγύη και υπομονή. Θα είναι μια μακρά διαδικασία».

Για τα σενάρια χαλάρωσης των μέτρων, ο κ. Αρκουμανέας επισήμανε ότι «είμαστε ακόμα στην πρώτη φάση, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι ήδη έχουμε αρχίσει και επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια όπως προβλέπεται για να είμαστε έτοιμοι». «Κάποια στιγμή τα μέτρα θα πρέπει να χαλαρώσουν αλλά αυτό εξαρτάται πολύ από τη συμπεριφορά και την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε επιπρόσθετα.

«Θα είναι μια διαδικασία που δεν θα γίνει όσο απότομα έγινε η επιβολή της, το να ανοίξει σιγά σιγά θα είναι πολύ πιο σταδιακά και πολύ πιο στοχευμένα. Μην προτρέχουμε για το πότε, σίγουρα μέχρι τις 27 του μηνός έχουμε δηλώσει ότι θα υπάρχουν τα ίδια μέτρα που έχουμε σήμερα και ήδη εξετάζουμε τα διάφορα σενάρια. Μη χύσουμε την καρδάρα στο τέλος, είναι κρίμα γιατί γίνεται τεράστια προσπάθεια...», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα τεστ στον πληθυσμό, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε: «Έχουμε κάνει ήδη 43 χιλιάδες τεστ... το νούμερο αυτό δεν είναι μικρό. Προφανές είναι για την επόμενη φάση ίσως χρειαστούν τεστ αντισωμάτων για αν δούμε στοχευμένα που θα πρέπει να ανοίξουμε και πως θα πρέπει να ανοίξουμε, να δούμε αν θα έχουν δημιουργηθεί κάποια αντισώματα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού και σε γεωγραφικές περιοχές. Άρα εκεί θα μπορούσαν να γίνουνε, όπως έχουμε δει και με κινητές μονάδες οι οποίες θα λειτουργήσουν κάποια στιγμή μέσα στο Μάιο, θα μπορέσουμε να δούμε καλύτερα την κατάσταση διασποράς της νόσου στη χώρα και άρα να αρχίσουμε να ανοίγουμε. Δεν υπάρχουν ιστορίες συνομωσίας όλα γίνονται κατόπιν εισηγήσεως των εμπειρογνωμόνων και της στρατηγικής της χώρας η οποία εκ του αποτελέσματος δείχνει ότι είναι απολύτως επιτυχημένη».

Αναφορικά με τα φάρμακα που δίνονται για την καταπολέμηση του κοροναϊού, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε: «υπάρχουν αρκετές κλινικές μελέτες που γίνονται παγκοσμίως προκειμένου να βρεθεί καταρχάς το φάρμακο και μετά να βγει και το εμβόλιο το οποίο θα αργήσει λίγο παραπάνω γιατί θέλει περισσότερες δοκιμές. Υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιες κλινικές μελέτες μπορεί τους επόμενους μήνες να μας δώσουν μια φαρμακευτική αγωγή η οποία να βοηθάει όσους νοσήσουν από τη συγκεκριμένη νόσο».

Ερωτηθείς αν προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, απάντησε ότι «προετοιμαζόμαστε γιατί αυτά τα καλά αποτελέσματα είναι πολυπαραγοντικά, γίνονται ταυτόχρονα πάρα πολλές επιχειρήσεις σε πάρα πολλά επίπεδα για να σταματήσουμε τη διασπορά της νόσου και να την ελέγξουμε άρα προετοιμαζόμαστε και για το επόμενο στάδιο και για τον Οκτώβριο, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες».

«Δεν τα γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα, καθημερινά αναλύουμε για αυτό θέλουμε και τις μελέτες των αντισωμάτων ώστε να δούμε ακριβώς πως θα λειτουργήσουμε στα επόμενα στάδια της νόσου», σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας.