Μπορεί καθημερινά να γίνονται πολλές ανακοινώσεις για τα εμβόλια από πανεπιστήμια και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα αποτελέσματα.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι μόνο ένα έχει προκριθεί στη φάση κλινικών δοκιμών 2.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια υπόλοιπα 69 υποψήφια εμβόλια που έδιναν καλά αποτελέσματα στο εργαστήριο και σε πειράματα σε ζώα, δεν ήταν κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους.

Επίσης, το ένα εμβόλιο που προκρίθηκε έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται σε ανθρώπους, αλλά σε μικρή ομάδα. Αν επιτύχει και δείξει ότι είναι ασφαλές, τότε η φάση 3 είναι η τελευταία, στην οποία συμμετέχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων από διάφορες χώρες και η οποία και θα κρίνει αν τελικά θα γίνει ευρέως διαθέσιμο.

Μακριά από το εμβόλιο

«Ακούγονται καθημερινά όλο και περισσότερα σενάρια σχετικά με τα φάρμα και τα εμβόλια για τον κοροναϊό» ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας και υποστήριξε πως «ελπίζουμε σε σύντομο χρόνο να υπάρχουν απαντήσεις σχετικά με τα φάρμακα, ενώ νέα για τα εμβόλια θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες».

«Περίπου 70 εμβόλια έχουν λάβει σχετική έγκριση από τον ΠΟΥ για να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους, αλλά μόλις ένα έχει περάσει σε φάση «Β» που ελέγχεται σε ανθρώπους σχετικά με τι παρενέργειες και τις απαραίτητες ποσότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, πως θα χρειαστεί αρκετή υπομονή ακόμη. «Η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμα από την εύρεση εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 12 μήνες θα πρέπει να περιμένουμε για τη μαζική παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου».

«Χωρίς εμβόλιο και επιτυχείς θεραπείες, τότε τα μέτρα θα είναι το κρίσιμο στοιχείο μέχρι να υπάρξει ανοσία» πρόσθεσε, τονίζοντας πως χρειάζεται επαγρύπνηση και επιτήρηση του ιού για τα επόμενα δύο χρόνια.