Πενήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 κι αν κάτι παραμένει λιγότερο φωτισμένο για ‘κεινη την εποχή, σήμερα έχει την ευκαιρία να προταχθεί περισσότερο.

Πρόκειται για τους διωγμούς που υπέστησαν δεκάδες δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρνούμενοι να αποδεχθούν οιαδήποτε αντισυνταγματική πράξη. Στην κορωνίδα αυτών, ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, ο οποίος εξέδωσε τη μνημειώδη απόφαση 1811-1831/1969 για το δικαίωμα ακροάσεως όσων δικαστικών λειτουργών απολύονταν καθώς η Χούντα τους πετσόκοβε τον έναν μετά τον άλλον χωρίς να δίνει λογαριασμό.

«Το δικαίωμα ακροάσεως παντός κρινομένου προσώπου, αποτελεί γενικωτέραν και θεμελιώδη αρχήν του δικαίου, διασφαλίζουσα το στοιχειώδες δικαίωμα υπερασπίσεως, και εφαρμοστέαν κατ’ αρχήν εν πάση ευνομουμένη Πολιτεία» επισημαίνονταν μεταξύ άλλων στο σκεπτικό το οποίο πλέον αποτελεί ακαδημαϊκό κείμενο και φανοστάτης των φοιτητών της Νομικής.

Τόσο ο αείμνηστος Μιχ. Στασινόπουλος όσο και 20 ακόμη συνάδελφοι του είχαν εκδιωχθεί από το Σώμα ενώ και οι αντικαταστάτες τους συνέχισαν να εκδίδουν αποφάσεις ενάντια στη βούληση των πραξικοπηματιών.

Μάλιστα, ο λόγιος Στασινόπουλος είχε συγγράψει την «Απολογία», το σπουδαιότερο ποίημα για την Ελλάδα που έβγαινε στο φως από τα σκοτάδια της επταετίας:

«Κύριε, είπε ο δικαστής,

Σου παραδίνω τη Δικαιοσύνη σου

Που μου την είχες εμπιστευθεί

Για να κρίνω τους ανθρώπους.



Κύριε, είπε ο Δάσκαλος,

Σου παραδίνω τη Διδαχή σου

Που μου την είχες εμπιστευθεί

Για να φτιάχνω ελεύθερους ανθρώπους.



Κύριε, είπε ο ιερέας,

Σου παραδίνω τον Λόγο σου

Που μου τον είχες εμπιστευθεί

Για να αναζητώ την ψυχή των ανθρώπων.


Κύριε, είπε ο Στρατιώτης,

Σου παραδίνω το ξίφος σου

Που μου το είχες εμπιστευθεί

Για να πολεμώ τους εχθρούς σου.

Κύριε, είπαν κι’ οι τέσσερις,

Συχώρεσέ μας,

Γιατί, όλοι μαζί

Τούτον τον καιρό

Σ’ έχουμε προδώσει»…