Τέσσερις θάνατοι ασθενών με κοροναϊό σημειώθηκαν σήμερα μέσα σε λίγες ώρες ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 125.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.463 μετά την επιβεβαίωση 55 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Όσον αφορά στα νέα κρούσματα το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά δομές υγείας. Σχετικά με τους θανόντες οι 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία του ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ακόμα, σε ΜΕθ νοσηλεύονται 52 συμπολίτες μας, εκ των οποίων το 85% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια στιγμή 57 ασθενείς εξήλθαν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Αιχμές» για τις δομές υγείας

Ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης άφησε σαφείς αιχμές κατά υπευθύνων σε ιδιωτικές δομές υγείας με αφορμή τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Περιστέρι.

«Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε. Η κατάσταση είναι καλή αλλά μπορεί να ξεφύγει, και αυτό φαίνεται από τις δύο τοπικές επιδημίες των τελευταίων 48 ωρών» υπογράμμισε.

«Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας» είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και κατέληξε πως «όλα τα δεδομένα τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

Ακόμα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας, η οποία θα «δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί».

Τέλος, επανέλαβε τους κινδύνους του εφησυχασμού που κρύβει η χρήση της μάσκας.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα