«Κοιτάμε να δούμε υπό ποια συνθήκη, περνώντας το 2020, θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το 2021 που θεωρώ ότι θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκτηση των απωλειών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 Fm και στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

Αναφορικά με τη φετινή τουριστική σεζόν, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε όχι στην Ελλάδα μόνο, σε όλο τον κόσμο να δούμε την επόμενη μέρα η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη. Το 2020 κυνηγάμε 18,5 δις απευθείας έσοδα που ήταν του 2019».

«Αν με ρωτάτε τι από αυτά μπορούμε να ανακτήσουμε, θα σας πω ότι το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουμε τα 700 εκ του πρώτου διμήνου άρα είμαστε σε αναζήτηση 17,5 δις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η χρονιά φέτος, το μεγαλύτερο μέρος της θα χαθεί, και θα χαθεί όχι επειδή εμείς κάναμε κάτι λάθος, μάλιστα εμείς σαν Ελλάδα εμφανιζόμαστε και με πολύ ισχυροποιημένο brand λόγω της πάρα πολύς διαχείρισης του υγειονομικού ζητήματος απέναντι στους ανταγωνιστές μας αλλά οι βασικές μας αγορές φέτος η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν το σημαντικότερο υγειονομικό ζήτημα αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Άρα κοιτάμε να δούμε υπό ποια συνθήκη, περνώντας το 2020, θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το 2021 που θεωρώ ότι θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκτηση των απωλειών», εξήγησε ο κ. Ρέτσος.

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι «είμαστε σε στενή συνεργασία σαν ΣΕΤΕ από την πρώτη στιγμή με την κυβέρνηση, έχουμε θέσει δύο άξονες, τον άξονα της βιωσιμότητας και τον άξονα της ανταγωνιστικότητας».

«Ως προς τη βιωσιμότητα που σημαίνει ουσιαστικά ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να επανεκκινήσουν θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε.
Ο πρόεδρος ΣΕΤΕ δήλωσε: «Από αρχές Μαΐου θα υπάρξει το εργαλείο και τα χρήματα στην αγορά να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ξαναξεκινήσουν. Είναι το γνωστό εργαλείο το εγγυοδοτικό από την αναπτυξιακή τράπεζα το οποίο θα προσφέρει μια ρευστότητα από 3,5 έως 7 δις, θεωρώ αρκετή σε πρώτη δόση. Είδαμε τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής ότι πλέον η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να αναλάβει ενεργότερο ρόλο με κρίσιμο ζήτημα το χρονικό. Είναι πολύ αργά η πρόθεσή της Ευρώπης να αναλάβει δράση, θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες γιατί το 2020 είναι η κρίσιμη χρονιά. Και στον άξονα της ανταγωνιστικότητας εκεί είναι η προϋπόθεση που η όποια τουριστική επιχείρηση λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι με ποιο τρόπο θα μπορέσει να μειώσει το κόστος της μέσα από προγράμματα επιδότησης εργασίας. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και να λειτουργήσουν και να προσβάλλουν κόσμο και το εισόδημα να συμπληρώνεται με μια μορφή επιδότησης από το κράτος».

Για το ΦΠΑ, ανέφερε ότι «η αποκλιμάκωση του θα βοηθήσει, όχι τόσο φέτος αλλά από του χρόνου θα είναι το βασικό εργαλείο που μαζί με το ισχυρό brand θα προσπαθήσουμε να πάρουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από τους ανταγωνιστές μας στην υπόλοιπη Μεσόγειο».

Για τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Ρέτσος δήλωσε ότι «εσωτερικός τουρισμός θα είναι φέτος μια ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, προφανώς οι προσφορές θα είναι πάρα πολλές θα εξαρτηθεί από τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητα του Έλληνα να κάνει διακοπές».

«Ο τουρισμός από το εξωτερικό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε χώρα με χώρα, για τις προϋποθέσεις εκείνες που μπορεί να ταξιδέψει κάποιος ξεκινώντας από την αερομεταφορά. Το πότε θα μπορέσει να πετάξει το αεροπλάνο αυτό θα καθορίσει και το τι μπορεί να προσδοκούμε σαν χώρα εισόδου πελατών. Η συζήτηση θα έπρεπε να είναι πιο προχωρημένη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι δυστυχώς, για μια ακόμα φορά καθυστερεί η Ευρώπη και από ότι φαίνεται θα καταλήξει στο τέλος σε διμερείς συμφωνίες. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι όποιοι υγειονομικοί κανονισμοί, ο έλεγχος δηλαδή, θα πρέπει να ξεκινούν από τη χώρα προέλευσης και όχι στη χώρα προορισμού», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το καλό όνομα της Ελλάδας από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε ότι «βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες εγκωμιαστικά σχόλια πλέον όχι για τον τρόπο της υγειονομικής διαχείρισης, είδαμε δημοσιεύματα και από τη Γερμανία και από την Αγγλία ότι ο ασφαλής τόπος διακοπών για φέτος το καλοκαίρι είναι η Ελλάδα. Άρα προφανώς κάποιο ρόλο θα παίξει αλλά αυτό περιμένω να το κεφαλαιοποιήσουμε περισσότερο τα επόμενα χρόνια και όχι φέτος».

Για τους φετινούς τουρίστες και τις χώρες προέλευσης τους, επισήμανε ότι «θα πρέπει φέτος να περιοριστούμε στα στενά ευρωπαϊκά όρια, σε προορισμούς οι οποίοι μπορεί να είμαστε περισσότερο σίγουροι και βέβαιοι ότι θα τηρηθούν οι διμερείς συμφωνίες και ότι θα υπάρχει μια διαδικασία η οποία θα μπορεί να ελεγχθεί κιόλας».

«Οι Αμερικανοί είναι η υψηλότερη αγορά μας αλλά εκεί θα εξαρτηθεί περισσότερο από την πολιτική της Αμερικής διότι σας θυμίζω ότι η Αμερική αυτή τη στιγμή απαγορεύει στους ευρωπαίους να επισκεφτούν την Αμερική άρα δεν μπορώ να δω πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη θα δεχτεί Αμερικανούς», διευκρίνισε επιπρόσθετα.

«Θα πρέπει να προηγηθούν εργασίες διπλωματικές για να δούμε στη συνέχεια αν υπάρχει αμερικανός φέτος να επισκεφτεί την Ευρώπη και τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Ρέτσος.