Να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας κατά την επιστροφή στην κανονικότητα, ζήτησε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρη Τσιόδρας, ο οποίος για άλλη μια φορά υποκλίθηκε στο μεγαλείο των ανθρώπινων σχέσεων έτσι όμως όπως αυτές διαμορφώθηκαν τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Ο κ. Τσιόδρας θέλησε να εμψυχώσει, αλλά και να προτρέψει τους πολίτες με ένα έντονα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία δεν πρέπει να μας βρει λιγότερους.

Γι’ αυτό όπως ανέφερε «εξακολουθούμε να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύουμε αυτούς που αγαπάμε» και πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι αλώβητος. Μας αφήνει αυτή η ιστορία με ανασφάλειες, με στρες, με θλίψη. Η εσωτερική μάχη ίσως είναι πιο σημαντική από τη μάχη μας με τον ιό. Η κρίση διαπερνά τα σύνορα, εγείρει τριβές, αναδύονται θεωρίες συνωμοσίας».

Αυτό όμως που τόνισε ως πιο σημαντικό είναι να μην ξεχάσουμε τι είναι αυτό που μας έκανε πριν από λίγες ημέρες να εκτιμήσουμε τον διπλανό μας και την ύπαρξή μας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στους θανάτους, στους αγαπημένους ανθρώπους που χάσαμε και τόνισε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε. «Η αναφορά στους θανάτους, είναι κατά την γνώμη μου το ότι αποδίδουμε τιμή στους αγαπημένους μας που έφυγαν από κοντά μας. Να θυμόμαστε το τίμημα που πληρώσαμε. Είναι αρκετές οι απώλειες που έχουμε.

Λυπόμαστε γι’ αυτές, θρηνούμε. Έχουμε όμως μπροστά μας να παλέψουμε με τον εσωτερικό μας εαυτό, με την καχυποψία, το στρες, τη θλίψη, γιατί δεν μας αξίζει η κατάσταση αυτή. Θα πρέπει να παλέψουμε με τον εαυτό μας, μέσα μας, αλλά και με την οικονομική κρίση, που είναι παγκόσμια.

Παρατηρούμε ότι αντι ο κόσμος μας να ενώνεται γίνεται πιο ανταγωνιστικός. Δεν πρέπει να το αφήσουμε αυτό. Μελέτη έδειξε πως η πρώτη προτεραιότητα για πολλά κράτη είναι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Κι εμείς οι επιστήμονες αυτό θα κάνουμε».

br> ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα