Μία μεγάλη απάτη που έχει στο επίκεντρό της την Ελλάδα αποκάλυψε μετά από έρευνα της η η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Πρόκειται για μία υπηρεσία η οποία είναι γνωστή στην Ελλάδα από την έρευνα που είχε διενεργήσει για το πώς είχαν διατεθεί τα κονδύλια για το προσφυγικό.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η υπηρεσία η επίμαχη επιχορήγηση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ δόθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency -ERCEA) σε ελληνικό πανεπιστήμιο, με τα χρήματα να προορίζονται για τη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο διευθύνεται από μία πολλά υποσχόμενη νεαρή επιστήμονα, της οποίας ο πατέρας εργαζόταν στο εν λόγω πανεπιστήμιο.

Οι υποψίες για την ευρωπαϊκή υπηρεσία ξεκίνησαν όταν ανακάλυψαν τον τρόπο πουπληρώνονται οι διεθνείς ερευνητές. Παρόλο που οι επιταγές εκδόθηκαν στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών, στη συνέχεια κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών δικαιούχων, ενώ επιταγές κατατέθηκαν προσωπικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς από την επικεφαλής επιστήμονα.

Η OLAF αποφάσισε να προχωρήσει σε επιτόπιο έλεγχο στο πανεπιστήμιο, όπου παρά τις δυσκολίες και τις προσπάθειες παρεμπόδισης της έρευνας, η πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τις ψηφιακές έρευνες, έριξε φως στον τρόπο που γινόταν η απάτη.

Η επιστήμονας είχε δημιουργήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν για να «πληρώσει» τους διεθνείς ερευνητές και έκανε την ίδια δικαιούχο των λογαριασμών προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα. Η OLAF ακολούθησε τα οικονομικά ίχνη και κατάφερε να αποδείξει ότι τα μεγάλα ποσά είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από την επιστήμονα είτε μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό λογαριασμό της. Ορισμένοι από τους ερευνητές που λέγεται ότι συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο ήρθαν σε επαφή με την OLAF. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε ότι το όνομά τους ήταν συνδεδεμένο με το έργο ή είχε γνώση των τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ανοίξει στο όνομά τους ή για τυχόν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατ. Ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και στις εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.