Με αφορμή τη διενέργεια των εξετάσεων διπλωμάτων οδήγησης, και στο πλαίσιο επιστροφής στην κανονικότητα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε σήμερα πως από τη Δευτέρα 11 Μαΐου επιτρέπεται ο προγραμματισμός και η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων και δοκιμασιών προσόντων όλων των κατηγοριών εκτός των φορτηγών, ο προγραμματισμός και οι εξετάσεις των οποίων θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου 2020.

Σημειώνεται δε ότι ο προγραμματισμός των εξετάσεων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Περιφερειών.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, το αρμόδιο υπουργείο τονίζει τα ακόλουθα:

Στις θεωρητικές εξετάσεις κάθε αίθουσα πληρώνεται µε το 50% της χωρητικότητάς της και με κατανομή των εξεταζόμενων σε εύλογη απόσταση μεταξύ τους.

Οι πρακτικές εξετάσεις διενεργούνται σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η συγκέντρωση εκπαιδευτών /υποψηφίων ανά σημείο.

Επίσης, είναι υποχρεωτικά για την αποφυγή διασποράς του COVID-19:

Χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού

Μη λειτουργία του κλιματισμού και της εσωτερικής ανακύκλωσης του αέρα εντός του αυτοκινήτου και ανοιχτά παράθυρα.

Παραμονή εντός του αυτοκινήτου τον ελάχιστο χρόνο

Για τα δίκυκλα, ο υποψήφιος οφείλει να προσέρχεται για εξετάσεις με τον προσωπικό του εξοπλισμό. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει προστατευτικό ρουχισμό επιτρέπεται η χρήση επικαλαμίδων, επιγονατίδων και επιαγκωνίδων για την εξέταση των κατηγοριών για μοτοσυκλέτες.

Ακόμη, υποχρεωτική είναι η τήρηση των υγειονομικών μέτρων (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά) στους ελεγκτές, όπως και το προσωπικό των ΚΤΕΟ.

Προσωρινή Άδεια Οδήγησης

Εξάλλου, σε ισχύ είναι και η Προσωρινή Άδεια Οδήγησης, η οποία προετοιμάστηκε κατά την περίοδο της καραντίνας.

Όσοι εξετάζονται επιτυχώς στην πρακτική εξέταση, μετά από 2 μέρες, θα μπαίνουν με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και θα την εκτυπώνουν. Εκτός από τη διευκόλυνση του πολίτη και τη μείωση της γραφειοκρατίας, συμβάλλει και στην αποφυγή του συγχρωτισμού στις Υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών.

Η προσωρινή άδεια έχει ισχύ για 4 μήνες.