O κορονοϊός δεν επισκίασε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας, με τη Σαντορίνη να αποτελεί ασφαλή προορισμό για Ελληνες και ξένους τουρίστες. «Το 65% του τζίρου στο νησί έχει χαθεί, ωστόσο έχουμε συναποφασίσει με τους φορείς του νησιού να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας», δηλώνει στα «Π» ο δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

Ο ίδιος τονίζει ότι στη Σαντορίνη δεν υπάρχουν ξενοδοχεία αστικού τύπου, αλλά μικρές μονάδες και apartments, γεγονός που συνεπικουρεί τη διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών, σε συνδυασμό με την απαρέγκλιτη τήρηση των οδηγιών και των πρωτοκόλλων.

Αντώνης Σιγάλας: 'Εχουμε συναποφασίσει με τους φορείς να ανοίξουν οι επιχειρήσεις ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας

Το διάσημο νησί των Κυκλάδων αποτελεί κατεξοχήν πόλο έλξης για τον εξωτερικό τουρισμό, με τον δήμαρχο να επισημαίνει ότι «η στήριξη των Ελλήνων είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί. Αν δεν πετάξουν τα αεροπλάνα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τουρισμό».

Στην Πάρο δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορονοϊού, με τον δήμαρχο του νησιού, Μάρκο Κωβαίο, να είναι αισιόδοξος για την επικείμενη τουριστική περίοδο. «Οσο μικρότερη είναι η σεζόν τόσο λιγότερα είναι τα κόστη λειτουργίας. Σαφέστατα ο τουριστικός κλάδος έχει υποστεί απώλειες, ωστόσο η ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση.

Εκτιμώ ότι η Πάρος θα βρεθεί πιο κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο μείωσης», αναφέρει ο δήμαρχος. Επιπλέον, ο κ. Κωβαίος τονίζει πως τη δεδομένη στιγμή οι φορείς τουρισμού στοχεύουν στον οικογενειακό εγχώριο τουρισμό, τονίζοντας παράλληλα πως ήδη διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το «άθικτο» νησί του Αιγαίου.

Μάρκος Κωβαίος: Ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση
Πρωτόγνωρα
«Η Τήνος, η μούσα του Αιγαίου, θα μα- γέψει όσους ονειρεύονται το ταξίδι την επομένη που θα είναι απαλλαγμένοι από τον φόβο του κορονοϊού», αναφέρει στα «Π» ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος. «Πρώτο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία, ώστε να μπορούμε να προβάλλουμε το νησί ως έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό. Τα δεδομένα είναι πρωτόγνωρα, ωστόσο η δημοτική Αρχή θα βάλει πλάτη στις τοπικές επιχειρήσεις, ακολουθώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας απαλλάξαμε τους καταστηματάρχες από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων», επισημαίνει ο δήμαρχος Τήνου.

Γιάννης Σιώτος: Η Τήνος θα μαγέψει όσους ονειρεύονται το ταξίδι την επομένη που θα είναι απαλλαγμένοι από τον φόβο του κορονοϊού

Ο κ. Σιώτος επισημαίνει πως το νησί είναι έτοιμο να υποδεχθεί Ελληνες και ξένους επισκέπτες, καθώς τα τελευταία χρόνια η Τήνος πέτυχε ένα «rebranding», καταφέρνοντας να τοποθετηθεί ψηλά στον διεθνή τουριστικό χάρτη.



Διονύσης Στανίτσας: Αν προλάβουμε τον Ιούνιο και με παράταση της σεζόν ευελπιστούμε να σώσουμε την κατάσταση

Σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει της επανεκκίνησης της τουριστικής περιόδου βρίσκονται οι επιχειρήσεις στην Ιθάκη, το νησί του Ιονίου που παρέμεινε αλώβητο στη φονική πανδημία. Ο δήμαρχος ∆ιονύσης Στανίτσας, μιλώντας στα «Π», επισημαίνει: «Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει, ωστόσο βρισκόμαστε σε αναμονή. ∆εν ξέρω αν θα καταφέρουμε να σώσουμε τη φετινή τουριστική περί- οδο, αλλά, αν προλάβουμε τον Ιούνιο και με την παράταση της σεζόν -καιρού επι τρέποντος-, ευελπιστούμε να μαζέψουμε την κατάσταση».

Η Λακωνία αποτελεί, μαζί με την Ευρυτανία και τη Φωκίδα, έναν από τους COVID- free νομούς, με τη δήμαρχο Ελαφονήσου, Ευσταθία Λιάρου, να εκφράζει στα «Π» τις ανησυχίες των τοπικών επιχειρήσεων. «Σε πρώτη φάση, στόχευσή μας είναι ο εσωτερικός τουρισμός. Ο τουριστικός κλάδος στην Ελαφόνησο μετρά ήδη απώλειες, αν λάβουμε υπόψη ότι η τουριστική περίοδος στο νησί άρχεται το Πάσχα και έχει ήδη χαθεί ενάμισης μήνας. Από την επομένη της άρσης των περιορισμών δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Αισιοδοξούμε για παράταση της τουριστικής περιόδου τους φθινοπωρινούς μήνες, γεγονός που είναι υλοποιήσιμο για την Ελαφόνησο, καθώς πέρυσι η τουριστική περίοδος έληξε τον Νοέμβριο», δηλώνει η κ. Λιάρου.


Κωνσταντίνος Κουκάς: Με απόλυτο σεβασμό στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα υποδεχθούμε τους επισκέπτες στη Μύκονο

Μύκονος 
Το νησί αναφορά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, η Μύκονος, είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες.

Μιλώντας στα «Π», ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς, τονίζει ότι «με αφετηρία την εξαιρετική αντιμετώπιση της πανδημίας από τη χώρα μας, με απόλυτο σεβασμό στην εφαρμογή των υγιειονομικών πρωτοκόλλων, που θα εξειδι- κευτούν αυτήν τη εβδομάδα, και με ένα στοχευμένο πρόγραμμα προβολής του νησιού, θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες που θα μας τιμήσουν και φέτος». Ο κ. Κουκάς επισημαίνει πως το «νησί των ανέμων» έχει θωρακιστεί με υγειονομικό και ιατρικό εξοπλισμό, έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες απολυμάνσεις και σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο και τους αρμοδίους του αεροδρομίου, θα προχωρήσουν σε εφαρμογή προληπτικών μέτρων στις εισόδους του νησιού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ