Νέα ομολογία για τα βασανιστήρια του Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας
''Τον χτυπούσα αν και τον είχα λυπηθεί''!
Οι τέσσερις πρώην καταδρομείς - αλεξιπτωτιστές σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών της Νιγρίτας Σερρών είναι αυτοί που φαίνεται να έχουν καταφέρει τα χτυπήματα, τα οποία μεμονωμένα ή συνδυαστικά προκάλεσαν το θάνατο Ιλία Καρέλι, με ειδικές πολεμικές λαβές, χρησιμοποιώντας βραχίονες και αγκώνες, όταν εκείνος ήταν δεμένος πισθάγκωνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.
Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και τις φιλικές συζητήσεις - ανακρίσεις με τέσσερις από τους βασικούς κατηγορουμένους, οι οποίοι αποκάλυψαν τμηματικά και συνδυαστικά τα όσα βασανιστικά συνέβησαν στο δωμάτιο - ψυγείο των φυλακών.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της αρμόδιας υπηρεσίας, προκύπτει προετοιμασία βασανιστικής «υποδοχής», όχι, όμως και εξόντωσης. «Ήθελα να τον χτυπήσω. Τον λυπήθηκα, όμως, όταν τον είδα σε άθλια κατάσταση. Τον χτυπούσαν, όμως, όλοι οι άλλοι και το έκανα και εγώ, για να μην πουν ότι λιγοψύχησα» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους κατηγορουμένους.
H ανακρίτρια Σερρών, Γεωργία Τουτουντζή, που χειρίζεται τη δικογραφία καλεί το Σάββατο σε απολογία δεκαπέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας. Οι κλήσεις αναμένεται να επιδοθούν εντός της ημέρας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκειμένου να απολογηθούν με την ιδιότητα των κατηγορουμένων.
Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι οι 15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμίες για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους και να λάβουν οι συνήγοροί τους αντίγραφα του κατηγορητηρίου.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το αδίκημα για το οποίο θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην ανακρίτρια είναι αυτό της διακεκριμένης περίπτωσης βασανισμού κρατουμένου που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπου. Κατά τις ίδιες πηγές, η πράξη αυτήν βαραίνει τόσο αυτούς που συνέβαλαν στην αποτρόπαια πράξη, όσο κι εκείνους που δεν απέτρεψαν και δεν παρέλειψαν να κάνουν τις οφειλόμενες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί.
Στον κατάλογο των παραπάνω σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν περιλαμβάνεται ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος αντιμετωπίζει το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία.