Συστάσεις και έρευνα του ΠΟΥ σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του κοροναϊού παρουσίασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε πως έρευνες έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι ακόμη και σε αυτή τη φάση της πανδημίας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτική με τους κλειστούς χώρους, όπου μπορούν να βρεθούν πολλοί άνθρωποι μαζί.

«Οι κλειστοί χώροι και μαζικές συγκεντρώσεις ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα έδειξαν ότι αποτελούν τις κύριες εστίες μετάδοσης του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «Ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια της  μύτης  και το στόμα. Οι κλειστοί χώροι  όταν σ’ αυτούς παρατηρείται μαζικότητα, έχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς του ιού. Έτσι ξεκινούν πολλές επιδημίες».

Μάλιστα έρευνα αμερικανών την οποία επικαλέστηκε ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σε ποσοστό  99,7% των μεταδόσεων των νόσων συμβαίνει σε τέτοιους χώρους. Και ένας να είναι ο μολυσμένος είναι αρκετός  για να μεταδώσει την νόσο.

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδος και παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ λίγα κρούσματα, τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούμε και σε αυτή τη φάση της πανδημίας τα μέτρα απόστασης και να αποφεύγουμε την πολυκοσμία και τους κλειστούς χώρους. Υπενθύμισε μάλιστα ότι πρέπει να μένουμε σπίτι αν έχουμε τα συμπτώματα του ιού.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα