Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.



Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, στις 12 το μεσημέρι. Η Αθήνα προετοίμαζε εδώ και καιρό αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για να υπάρχουν θετικές εξελίξεις επί τους θέματος.



Μάλιστα λίγο μετά την άφιξή του Ιταλού υπουργού ο κ. Δένδιας ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από την υποδοχή αλλά από τις διευρυμένες συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Ιταλίας.

Η υπόθεση οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ουσιαστικά εκκρεμεί από το 1977 και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα στέλνοντας έμμεσο, πλην όμως αποφασιστικό, μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

Η συμφωνία σηματοδοτεί και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Το τελευταίο διάστημα, οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν ενταθεί, καθώς εκτός αναθερμάνθηκαν οι επαφές Αθήνας – Καΐρου, στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου εστάλη μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές.