Την Πάτρα επισκέφθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και τα Μέλη της Ολομέλειας, καθηγητές Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Νίκο Κανελλόπουλο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο περιοδείας σε περιοχές και πόλεις που αποτέλεσαν κοιτίδες της Ελληνικής Επανάστασης.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προτάσεις για δράσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής και αφορούν τους εορτασμούς των 200 χρόνων από το 1821. Ο Περιφερειάρχης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Επιτροπή ενώ επεσήμανε τη σύνδεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τοπόσημα της Ελληνικής Επανάστασης και κορυφαίες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας. Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη «της φλόγας της Επανάστασης, της φλόγας των αγώνων των Ελλήνων για τη αναγέννηση της πατρίδας μας» είπε χαρακτηριστικά.
IMB_0408

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε το κομβικό ρόλο της συνεργασίας για την επιτυχία των επετειακών εκδηλώσεων καθώς και την πρόταξη δράσεων που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον. «Σε πολλά σημεία αυτής της περιοχής ξεκίνησε να χτυπάει η καρδιά της Ελληνικής Επανάστασης. Μιας Επανάστασης που μας έκανε ελεύθερους και της οποίας τα 200 χρόνια θα γιορτάσουμε το 2021» ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου. Για τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια τοποθετήθηκαν και τα δύο Μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Νίκος Κανελλόπουλος, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγήτρια Ιατρικής Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Πατρών, Καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος.
IMB_0307

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, με τον οποίο είχε μια πολύ γόνιμη συζήτηση για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει ο Δήμος για να τιμήσει τα 200 χρόνια της Επανάστασης, τις διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να διαβάζει την ιστορία αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες του Δήμου, όπως η ανεργία. Ο κ. Πελετίδης επεσήμανε την ανάγκη να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της διαδρομής των 200 χρόνων από το 1821 μέχρι σήμερα, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από το παρελθόν και να εξαχθούν διδάγματα για το μέλλον. Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι ρόλος της
IMB_0338

Επιτροπής δεν είναι να ξαναγράψει την Ιστορία και απηύθυνε κάλεσμα στον Δήμαρχο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μέσα από την κατάθεση προτάσεων στην Επιτροπή: «Θέλουμε το όνομά σας και του Δήμου Πατρέων να είναι στην πλατφόρμα της Επιτροπής. H υπόθεση αυτή πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους. Είμαστε όλοι Έλληνες. Αυτό που θέλω να θυμούνται από την επέτειο είναι οι δράσεις που θα αφήσουν τη σφραγίδα τους και θα μείνουν την επόμενη μέρα».