Λίγο πριν από τη συμπλήρωση τριών ετών από τον άδικο χαμό του παιδιού τους, οι γονείς του 9χρονου ∆ημήτρη, που έχασε τη ζωή του στις 26 Ιουλίου 2017 από αμέλεια, όπως καταγγέλλουν, των ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ζητούν να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Το αγοράκι έφυγε από τη ζωή ύστερα από 4 ημέρες νοσηλείας στο Νοσοκομείο Λαμίας και δίωρη παραμονή στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

Με αναφορά τους στον υπουργό Υγείας, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και τον διοικητή της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, οι γονείς του 9χρονου ζήτησαν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 να κινηθούν οι διαδικασίες και, επιτέλους, να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο του παιδιού τους.

Οι γονείς επισημαίνουν στην ανα φορά τους πως σε όσες ενέργειες προέβησαν τα αρμόδια όργανα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), αυτό έγινε ενάμιση χρόνο αργότερα και μετά την τεράστια έκταση που πήρε το γεγονός του θανάτου ενός ακόμα παιδιού, ενός κοριτσιού 13 ετών. Και αυτό παρά το γεγονός, όπως τονίζουν, ότι αναγκάστηκαν να καταθέσουν προς το ΣΕΥΥΠ τρεις αναφορές, στις οποίες η υπηρεσία δεν αντέδρασε. «Καθίσταται αντιληπτό», επισημαίνουν στην αναφορά τους, «ότι με την παρέλευση του χρόνου χάνονται στοιχεία και ευρήματα και ενώ κατά την παράδοση εις ημάς του ιατρικού φακέλου του παιδιού μας από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας δεν μας παραδόθηκαν οι απεικονιστικές του εξετάσεις». Συγκεκριμένα, ζητούν να ολοκληρωθεί αμέσως η έρευνα του ΣΕΥΥΠ και να εκδοθεί πόρισμα, ενώ καταγγέλλουν και τους αρμόδιους υπαλλήλους για παράβαση καθήκοντος.

«ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ»

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 9χρονου αγοριού, Νίκος ∆ιαλυνάς, μιλώντας στα «Π», τονίζει πως οι γονείς του μικρού ∆ημήτρη «πιστεύουν ότι επιχειρείται συγκάλυψη της υποθέσεως του θανάτου του παιδιού τους από πλευράς των οργάνων του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ)» και «αυτό καθώς μέχρι σήμερα, Ιούνιος 2020, σχεδόν 3 χρόνια μετά τον θάνατο του παιδιού τους, δεν υπάρχει πόρισμα του ΣΕΥΥΠ».

Ο κ. ∆ιαλυνάς επικαλείται το επιμύθιο της αναφοράς των γονιών του 9χρονου, στο οποίο γράφουν τα εξής: «Είναι σαφές ότι έγιναν πολλές προσπάθειες συγκάλυψης των υπαιτίων για τον θάνατο του 9χρονου παιδιού μας, απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων για τη διερεύνηση της υπόθεσης και συγκάλυψης πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών και είναι επίσης σαφές ότι όσο το ΣΕΥΥΠ δεν ολοκληρώνει το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου του υιού μας και παρακρατεί κρίσιμα στοιχεία της υπόθεσης καταστρατηγείται το δικαίωμά μας για δίκαιη δίκη, αλλά και το δικαίωμά μας στην Αλήθεια. Την Αλήθεια που ως γονείς περιμένουμε 2 και ½ χρόνια τώρα να μάθουμε ποιος φταίει που πέθανε το παιδί μας. Ευχόμαστε να το μάθουμε πριν πεθάνουμε, έτσι ώστε όταν συναντηθούμε με το παιδί μας ξανά να μπορούμε να του δώσουμε μια απάντηση. Ποιος και τι έφταιξε και ενώ από την πρώτη στιγμή μετά το ατύχημα τον πήγαμε σε δημόσιο κρατικό νοσοκομείο τον πήραμε εννιά χρόνων παιδάκι μέσα σε φέρετρο εν έτει 2017».

Όπως εξηγεί ο κ. ∆ιαλυνάς στα «Π», οι γονείς του 9χρονου την 1η Νοεμβρίου 2017 υπέβαλαν αναφορά στο ΣΕΥΥΠ για έλεγχο των συνθηκών νοσηλείας του παιδιού τους στο Γ.Ν. Λαμίας. Από τότε μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει συνταχθεί πόρισμα.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ 13ΧΡΟΝH

Στο μεταξύ, άλλο ένα παιδί έχασε τη ζωή του. Πρόκειται για ένα 13χρονο κορίτσι, το οποίο έφυγε στις 19 Ιανουαρίου 2019 στο Νοσοκομείο Λαμίας. ∆έκα ημέρες μετά, στις 29 Ιανουαρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας διατάσσει κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες στελέχωσης του Νοσοκομείου Λαμίας, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα παιδιατρικά περιστατικά. Η εισαγγελική έρευνα αφορά και την υπόθεση του 9χρονου ∆ημήτρη, ωστόσο ύστερα από 18 μήνες δεν έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα.
Στην αναφορά τους, οι γονείς του 9χρονου επισημαίνουν πως δύο ημέρες μετά την εισαγγελική παραγγελία, στις 31 Ιανουαρίου 2019, κλιμάκιο δύο επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ μετέβη στο Νοσοκομείο Λαμίας για τη διερεύνηση των συνθηκών νοσηλείας του ∆ημήτρη. Οι γονείς του 9χρονου το πληροφορήθηκαν αυτό από την απάντηση του νοσοκομείου σε έγγραφό τους, με το οποίο ζήτησαν το σύνολο των απεικονιστικών εξετάσεων του παιδιού. Οι γονείς καταγγέλλουν πως δεν τους χορηγήθηκαν οι απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες), «με σαφή πρόθεση (δόλο) την απόκρυψη κρίσιμων για τη διερεύνηση της υπόθεσης στοιχείων και τη συγκάλυψη των υπαίτιων ιατρών για τον θάνατο του 9χρονου παιδιού μας».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 13 Ιουνίου