Πώς γίνεται σε 4.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους να έχουμε δύο περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών και στη Θράκη να μετράμε νεκρούς και συνεχώς νέα κρούσματα;». Οταν, στις αρχές Ιουνίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους επιτελείς του ΕΟ∆Υ κλήθηκαν να απαντήσουν στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, η απάντηση ήλθε κυρίως από την Αστυνομία και το κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Ξάνθη. Ο Εχίνος, το κεφαλοχώρι των Πομάκων με τους 3.000 κατοίκους, που λειτουργεί ως κέντρο της οικονομικής και πνευματικής ζωής των πληθυσμών στην οροσειρά της Ροδόπης, αποδείχθηκε για δεύτερη φορά η «αιτία του κακού».

Στις 25 Μαρτίου, η κωμόπολη αυτή είχε τεθεί σε αυστηρή καραντίνα λόγω των πολλών κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί και τότε, καθώς η πλειονότητα των μουσουλμάνων κατοίκων της εργάζονται στην Ιταλία και τη Γερμανία, από όπου είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν, με αποτέλεσμα να «εισαγάγουν» τον κοροναϊό. Εναν μήνα, όμως, μετά κι ενώ η κατάσταση είχε αρχίσει να ηρεμεί, φαίνεται πως έλαβαν χώρα πολύ τραγικά λάθη, καθώς στα τρία τεμένη του Εχίνου συνωθούνταν μουσουλμάνοι και από γειτονικά χωριά, όπως η Γλαύκη, η Κοτύλη, οι Σάτρες και οι Θέρμες, ασκώντας λατρευτικά καθήκοντα για το Ραμαζάνι, που είχε ανοίξει στις 23 Απριλίου και διήρκεσε έως τις 23 Μαΐου

ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ «ΠΛΑΤΕΣ»

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε καθολική απαγόρευση για τις συναθροίσεις σε ναούς και θρησκευτικούς χώρους όλων των δογμάτων, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» ο ψευδομουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ο οποίος χαίρει της υποστήριξης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, τελούσε συνεχώς προσευχές, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση 4.000 πιστών στο κεντρικό τέμενος Καρατζά Αχμέτ, στην κορύφωση της ύψιστης γιορτής των μουσουλμάνων, τον Μάιο. Την ίδια ώρα, ο τοποτηρητής μουφτής της Κομοτηνής, Χαλίλ Τζιχάτ, καλούσε τους μουσουλμάνους να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, λέγοντας ότι, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών, «δεν θα πρέπει να γίνεται συνάθροιση με τους πιστούς, αλλά ένα κάλεσμα, χωρίς να ακολουθεί προσέλευση, μια υπόμνηση για την έναρξη και τη λήξη της νηστείας».

Ο Τζιχάτ θεωρείται, όπως και ο έτερος τοποτηρητής της Ξάνθης, ο νεότερος Μπιλάλ Καρά Χαλίλ, θρησκευτικοί ηγέτες ήπιων τόνων, που διατηρούν ισορροπίες και όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις λαμβάνουν θέσεις σαφείς. Οπως αυτή που διατύπωσε ο Χαλίλ Τζιχάτ όταν επιχειρήθηκε εισβολή χιλιάδων λαθρομεταναστών από τον Εβρο. Η δήλωσή του είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο τουρκικό προξενείο της Θράκης, ενώ ο πρόξεδείγματα ρινοφαρυγγικού εκκρίματος, προκειμένου να εντοπίσουν, ει δυνατόν, την αρχική πηγή της σχετικής εξάπλωσης στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι 50 από τα 55 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη είναι σε Ξάνθη και Ροδόπη, με τον Νίκο Χαρδαλιά να συγκαλεί πάραυτα έκτακτη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία εξετάστηκε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στον ∆ήμο Μύκης και στο ορεινό κεφαλοχώρι του, όπου η κατάσταση εκτιμάται «δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη». Σημειώνεται ότι πρόσφατη είναι η εφαρμογή του τοπικού, μερικού lockdown στον Εχίνο και η αυστηρή και υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και στους δημόσιους χώρους, ενώ μπήκε σε καραντίνα και ο ∆ήμος Ιάσμου στη Ροδόπη.νος Μουράτ Ομέρογλου, πέραν των συνεχών αναφορών του στην Αγκυρα, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ, όπως στην κοινότητα Εύλαλος.

Επίσης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μύκης (ο «καλλικρατικός» Εχίνος), Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, είναι «προσδεδεμένος» στο τουρκικό προξενείο, έχοντας δημιουργήσει πλήθος ζητημάτων στις τοπικές Αρχές, επιδιδόμενος συχνά σε αντεθνικά παραληρήματα. Σε μία, δε, από τις τελευταίες επικοινωνίες που είχε μαζί του ο Ν. Χαρδαλιάς, πριν μεταβεί στην Ξάνθη, του είχε ζητήσει επιτακτικώς να εφαρμόσει τον νόμο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι το οποίο δεν συνέβη.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 20 Ιουνίου