«Συμμαχία» υφυπουργείου Αθλητισμού - Χαμόγελο του Παιδιού για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παδιών
Η στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», επεκτείνεται, εξελίσσεται και ενδυναμώνεται προς όφελος τόσο της αθλητικής οικογένειας, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και ο πρόεδρος του ΔΣ του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας για την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα παιδικής κακοποίησης-παραμέλησης, οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων και αθλητισμού και τη σταθερή ανάγκη ύπαρξης αποθεμάτων αίματος στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Απριλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», πραγματοποιήθηκαν περίπου 20 δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα όλης της Ελλάδας (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Αγ. Κοσμάς, Θεσσαλονίκης - Καυτανζόγλειο, Λάρισας, Παμπελοποννησιακό Πάτρας, Ηρακλείου, Χανίων κ.λπ.), αλλά και σε άλλους νομούς με την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης και αθλητικών φορέων. Αιμοδοσίες που ήδη έχουν αποφέρει περισσότερες από 1.000 φιάλες, ενώ οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται.
Στο Σύμφωνο Συνεργασίας αναγνωρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αθλητισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, η αθλητική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα που αφορούν σε παιδιά και τα φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού εμφανίζονται και σε χώρους αθλητισμού, χωρίς καμία διάκριση, αφού τα συγκεκριμένα φαινόμενα εντοπίζονται σε όλους τους χώρους που συγκεντρώνονται παιδιά.
Έτσι, η ΓΓΑ και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεσμεύονται να πραγματοποιούν από κοινού δράσεις:
* εθελοντικής αιμοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τα κατά τόπους Δημόσια Νοσοκομεία και άλλους συναρμόδιους φορείς,
* ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την αξία και σημασία του αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλους συναρμόδιους φορείς,
* προώθησης των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas, που αφορούν σε εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων, στα ψηφιακά μέσα (οθόνες matrix) στα γήπεδα των ποδοσφαιρικών ομάδων - μελών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
* προώθησης των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas, που αφορούν σε εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων, στα ψηφιακά μέσα (οθόνες matrix) στα γήπεδα των ομάδων καλαθοσφαίρισης - μελών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, η οποία εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
* προώθησης των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas, που αφορούν σε εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων, στα ψηφιακά μέσα (οθόνες matrix) στα γήπεδα των ομάδων αθλημάτων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
* ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αθλητών για τα θέματα που αφορούν σε παιδιά,
* συμμετοχής αθλητών, Ολυμπιονικών κ.λπ. σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού,
* υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης για φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών αλλά και από ενήλικα άτομα,
* άμεσης αντιμετώπισης και διαχείρισης κρουσμάτων βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών αλλά και από ενήλικα άτομα.
Ειδικότερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για την υλοποίηση
1) εθελοντικής αιμοδοσίας, θα διαθέτει το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» καθώς και τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής, στελεχωμένες από το ανάλογο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό,
2) δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την αξία και σημασία του αθλητισμού, διαθέτει ομάδα εξειδικευμένων Ψυχολόγων, που πραγματοποιούν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς και κηδεμόνες, καθώς και εκπαιδευτικούς,
3) της προώθησης των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas στα ψηφιακά μέσα (οθόνες matrix) στα γήπεδα των ομάδων, σε περίπτωση ενεργοποίησης, θα παραδίδει το κατάλληλο υλικό στις προδιαγραφές που έχουν ζητηθεί προς τις ομάδες, ενώ σε περίπτωση απενεργοποίησης του Amber Alert Hellas ή του Missing Alert Hellas, λόγω εντοπισμού του αγνοούμενου ανήλικου/ενήλικου ατόμου ή άλλης αιτίας, ο Σύλλογος θα ενημερώνει άμεσα τις ομάδες για τη διακοπή της προβολής των μηνυμάτων.
4) προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης για φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών αλλά και από ενήλικα άτομα, θέτει στην διάθεση του Υφυπουργείου το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών. Το συγκεκριμένο τμήμα υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα, εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε ομάδες μαθητών/μαθητριών και εποπτεύεται επιστημονικά από το Εργαστήρι Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Παράλληλα για την εκπαίδευση του παιδαγωγικού προσωπικού, θέτει στην διάθεση του Υφυπουργείου το Κέντρο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Οργανισμού. Στόχος των εκπαιδεύσεων αποτελεί η ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού που απασχολείται σε χώρους άθλησης και εκγύμνασης προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν σημάδια από τα παραπάνω φαινόμενα και να ανταποκρίνονται άμεσα προς το συμφέρον των παιδιών.
5) αντιμετώπισης των περιστατικών βίας, θέτει την διάθεση του Υφυπουργείου την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056. Η γραμμή είναι στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, επιστημονικά προσανατολισμένους σε θέματα παιδιών, λειτουργεί 24ώρες την ημέρα και 365 ημέρες το χρόνο ενώ ταυτόχρονα είναι δωρεάν και ανώνυμη. Η Γραμμή ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο Γραμμών Child Helpline International.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού:
1) θα υλοποιήσει Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ανθρώπινου δυναμικού της για Θέματα Βίας, Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκφοβισμού σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
2) θα δημιουργήσει Πρωτόκολλο Αντίδρασης Σε Περίπτωση Αναφοράς Περιστατικού Βίας, Σεξουαλικής Παρενόχλησης, Εκφοβισμού σε αθλητικούς χώρους, σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
3) θα αναρτήσει και θα διανέμει σε αθλητικούς χώρους ενημερωτικό υλικό για την Εθνική Γραμμή SOS 1056 (αφίσα, φυλλάδια κ.λπ.).
4) για τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την αξία και τη σημασία του αθλητισμού, θα διαθέσει την Οργανωτική Επιτροπή με τίτλο «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ», η οποία έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την συνένωση των κοινωνικών δυνάμεων και την υλοποίηση δράσεων και συνεργειών με όλους τους συναρμόδιους φορείς (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.), με ιδιαίτερη έμφαση στις εξής επί μέρους θεματικές ενότητες:
α) εκφοβισμός,
β) συμπεριφορά των παιδιών στον αθλητισμό,
γ) ισορροπημένη διατροφή,
δ) εθελοντισμός και
ε) εξάσκηση δεξιοτήτων.
Με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, επισήμανε:
«Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία που βρίσκομαι εδώ και είναι μια σημαντική στιγμή, διότι με τον κ. υφυπουργό βρεθήκαμε σε ένα οδοιπορικό, όπου πραγματικά υπήρχε τεράστια ανάγκη αιμοδοσίας στην Ελλάδα.
Αξιοποιήθηκε ο Αθλητισμός, το «Ζήσε Αθλητικά», αξιοποιήθηκαν οι δυνάμεις των αθλητών και γενικότερα των ανθρώπων που βρίσκονται στον αθλητισμό. Και το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τον «Οδυσσέα», τη μεγάλη μονάδα, πήγε σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει να πηγαίνει σε αυτό το οδοιπορικό.
Έτσι, βρήκαμε τρόπους που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του «Χαμόγελου του Παιδιού» αλλά και του αθλητισμού, διότι ο Αθλητισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό για τα παιδιά και για μια υγιή κοινωνία. Αυτό που λέμε «νους υγιής εν σώματι υγιές».
Σήμερα, λοιπόν, υπογράφουμε το Σύμφωνο Συνεργασίας, το οποίο μας δίνει δυνατότητες να καταγράψουμε τις δυνάμεις του «Χαμόγελου», τους τρόπους που χειριζόμαστε τα θέματα που αφορούν παιδιά και ειδικότερα μέσα σε αθλητικούς χώρους και σχολεία. Και το Υπουργείο, με τη θεσμική του ιδιότητα, θα μας δώσει τις δυνατότητες και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να κινηθούμε.
Ευχαριστώ πολύ και θα ήθελα να πω ότι βρήκαμε έναν άνθρωπο, τον κ. Αυγενάκη, που αισθάνεται ότι πρέπει να γίνεται κάτι σε όλες τις στιγμές και όχι μόνο τις δύσκολες. Κ. υφυπουργέ, μας είπατε ότι θα συνεχίσουμε και σε άλλες μάχες που έχουν να δώσουμε.
Στο Σύμφωνο Συνεργασίας αναφέρονται οι τρόποι με τον οποίο μπορεί το «Χαμόγελο» να συνεισφέρει στη καθημερινότητα του αθλητισμού και για το Υφυπουργείο, όλα αυτά τα οποία μπορεί να κάνει προκειμένου οι αθλητικοί χώροι να συνεισφέρουν στην εξαφάνιση ενός παιδιού στην κινητοποίηση των ομάδων για να βρεθεί ένα παιδί.
Ήδη ξεκίνησε μια εκστρατεία διεθνή και συμμετείχαν οι περισσότερες ομάδες από την Ελλάδα, όπου αναφέρονται τα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και μας ζήτησαν τώρα να συνεχίσουν μόνοι τους αυτή τη δράση.
Και σε άλλους τομείς θα συνεργαστούμε, όπως το μπούλινγκ, που εκτός από τα σχολεία, υπάρχει σε ένα βαθμό και στον αθλητισμό, όπως οι καταστάσεις πρόληψης με θέματα κακοποίησης.
Όλα αυτά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά που ξεκινάνε. Να βοηθήσουμε τον αθλητισμό να πορευτεί με υγεία γιατί υπάρχουν κάποια προβληματάκια κατά καιρούς, τα οποία θα προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε με τη συζήτηση και με τις προσπάθειες.
Το Υπουργείο σαν θεσμός μας καλύπτει, μας στηρίζει και θα μας δώσει τις δυνατότητες να προχωρήσουμε παραπέρα».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε με τη σειρά του:
«Δεν θα μπορούσα, σήμερα, παρά να είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος, ανάμεσα σε ανθρώπους που το όραμά τους είναι το χαμόγελο του κάθε παιδιού.
Και είμαι χαρούμενος, διότι κι εγώ μέσα από το ρόλο μου, σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», βάζω ένα λιθαράκι για να κάνουμε το δικό τους -ιερό- έργο, λίγο πιο εύκολο, λίγο πιο αποτελεσματικό.
Το χαμόγελο του παιδιού, όχι μόνο ως εικόνα, αλλά και ως οργάνωση, η δική σας οργάνωση κ. Γιαννόπουλε, είναι ευλογία.
Δυστυχώς, καθημερινά η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με γεγονότα που μας υπενθυμίζουν ότι η προστασία και η φροντίδα των παιδιών, των κατατρεγμένων, όσων απειλείται η ζωή τους είναι υποχρέωσή μας.
Υποχρέωση της Πολιτείας που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.
Ως Πολιτεία, έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας απολαμβάνουν ευημερία σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους και ότι τα δικαιώματά τους τυγχάνουν πλήρους σεβασμού και προστασίας.
Ο κρατικός μηχανισμός είναι αναγκαίο να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και συντονισμό ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν δικαιώματα φροντίδας, προστασίας, παροχών και συμμετοχής, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών το 1989.
Για το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη της οικογένειας, είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας. Και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμβάλει σε αυτόν τον σκοπό.
Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, άλλωστε, μας κάνουν πιο δυνατούς. Ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.
Το σημερινό Σύμφωνο έρχεται ως επιστέγασμα της στενής συνεργασίας που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για να προσφέρουμε ένα δώρο ζωής στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Και είμαστε πολύ υπερήφανοι που μέσα από τις εθελοντικές αιμοδοσίες, τις οποίες πραγματοποιήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, με τη συνδρομή τοπικών φορέων, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες από 1.000 φιάλες αίματος! Και συνεχίζουμε...
Σήμερα, λοιπόν, έχω την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω δημόσια κ. Γιαννόπουλε, για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε και την άμεση ανταπόκρισή σας. Και στο πρόσωπό σας, ευχαριστώ όλο το προσωπικό σας, τους εθελοντές και κάθε έναν ξεχωριστά που έδωσε και δίνει σε αυτόν τον ιερό σκοπό. Μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, βρήκαμε κοινούς τόπους για να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας.
Θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο και τους ανθρώπους του «Ζήσε Αθλητικά». Σύσσωμη η αθλητική οικογένεια, οι Ολυμπιονίκες και οι πρωταθλητές μας, στήριξαν από την πρώτη στιγμή τις πρωτοβουλίες και διαδίδουν μέσω του διαύλου αυτού στη νέα γενιά και στην κοινωνία τα αθλητικά ιδεώδη.
Ολοκληρώνοντας σχεδόν ένα χρόνο στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, θέλω να επισημάνω πως παρά τους διαξιφισμούς, τον ανταγωνισμό μέσα στον αγωνιστικό χώρο, παρά την έντονη δράση που έχει πλέον χαραχθεί στο DNA των αθλητών, η αθλητική οικογένεια, είναι ένας ζεστός χώρος, μια φιλόξενη οικογένεια, ένα σύνολο ανθρώπων με υψηλό το αίσθημα της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της αγάπης, της ανιδιοτέλειας, του σεβασμού!
Και αυτά είναι τα κοινά μας ιδανικά, οι κοινές μας αξίες.
Γι’ αυτό, από σήμερα, θεωρούμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέλος της αθλητικής μας οικογένειας!».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και ο πρόεδρος του ΔΣ του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας για την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα παιδικής κακοποίησης-παραμέλησης, οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων και αθλητισμού και τη σταθερή ανάγκη ύπαρξης αποθεμάτων αίματος στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Απριλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», πραγματοποιήθηκαν περίπου 20 δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα όλης της Ελλάδας (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Αγ. Κοσμάς, Θεσσαλονίκης - Καυτανζόγλειο, Λάρισας, Παμπελοποννησιακό Πάτρας, Ηρακλείου, Χανίων κ.λπ.), αλλά και σε άλλους νομούς με την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης και αθλητικών φορέων. Αιμοδοσίες που ήδη έχουν αποφέρει περισσότερες από 1.000 φιάλες, ενώ οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται.
Στο Σύμφωνο Συνεργασίας αναγνωρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αθλητισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, η αθλητική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα που αφορούν σε παιδιά και τα φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού εμφανίζονται και σε χώρους αθλητισμού, χωρίς καμία διάκριση, αφού τα συγκεκριμένα φαινόμενα εντοπίζονται σε όλους τους χώρους που συγκεντρώνονται παιδιά.
Έτσι, η ΓΓΑ και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεσμεύονται να πραγματοποιούν από κοινού δράσεις:
* εθελοντικής αιμοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τα κατά τόπους Δημόσια Νοσοκομεία και άλλους συναρμόδιους φορείς,
* ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την αξία και σημασία του αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλους συναρμόδιους φορείς,
* προώθησης των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas, που αφορούν σε εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων, στα ψηφιακά μέσα (οθόνες matrix) στα γήπεδα των ποδοσφαιρικών ομάδων - μελών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
* προώθησης των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas, που αφορούν σε εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων, στα ψηφιακά μέσα (οθόνες matrix) στα γήπεδα των ομάδων καλαθοσφαίρισης - μελών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, η οποία εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
* προώθησης των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas, που αφορούν σε εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων, στα ψηφιακά μέσα (οθόνες matrix) στα γήπεδα των ομάδων αθλημάτων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
* ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αθλητών για τα θέματα που αφορούν σε παιδιά,
* συμμετοχής αθλητών, Ολυμπιονικών κ.λπ. σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού,
* υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης για φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών αλλά και από ενήλικα άτομα,
* άμεσης αντιμετώπισης και διαχείρισης κρουσμάτων βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών αλλά και από ενήλικα άτομα.
Ειδικότερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για την υλοποίηση
1) εθελοντικής αιμοδοσίας, θα διαθέτει το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» καθώς και τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής, στελεχωμένες από το ανάλογο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό,
2) δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την αξία και σημασία του αθλητισμού, διαθέτει ομάδα εξειδικευμένων Ψυχολόγων, που πραγματοποιούν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς και κηδεμόνες, καθώς και εκπαιδευτικούς,
3) της προώθησης των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas στα ψηφιακά μέσα (οθόνες matrix) στα γήπεδα των ομάδων, σε περίπτωση ενεργοποίησης, θα παραδίδει το κατάλληλο υλικό στις προδιαγραφές που έχουν ζητηθεί προς τις ομάδες, ενώ σε περίπτωση απενεργοποίησης του Amber Alert Hellas ή του Missing Alert Hellas, λόγω εντοπισμού του αγνοούμενου ανήλικου/ενήλικου ατόμου ή άλλης αιτίας, ο Σύλλογος θα ενημερώνει άμεσα τις ομάδες για τη διακοπή της προβολής των μηνυμάτων.
4) προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης για φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών αλλά και από ενήλικα άτομα, θέτει στην διάθεση του Υφυπουργείου το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών. Το συγκεκριμένο τμήμα υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα, εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε ομάδες μαθητών/μαθητριών και εποπτεύεται επιστημονικά από το Εργαστήρι Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Παράλληλα για την εκπαίδευση του παιδαγωγικού προσωπικού, θέτει στην διάθεση του Υφυπουργείου το Κέντρο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Οργανισμού. Στόχος των εκπαιδεύσεων αποτελεί η ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού που απασχολείται σε χώρους άθλησης και εκγύμνασης προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν σημάδια από τα παραπάνω φαινόμενα και να ανταποκρίνονται άμεσα προς το συμφέρον των παιδιών.
5) αντιμετώπισης των περιστατικών βίας, θέτει την διάθεση του Υφυπουργείου την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056. Η γραμμή είναι στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, επιστημονικά προσανατολισμένους σε θέματα παιδιών, λειτουργεί 24ώρες την ημέρα και 365 ημέρες το χρόνο ενώ ταυτόχρονα είναι δωρεάν και ανώνυμη. Η Γραμμή ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο Γραμμών Child Helpline International.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού:
1) θα υλοποιήσει Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ανθρώπινου δυναμικού της για Θέματα Βίας, Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκφοβισμού σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
2) θα δημιουργήσει Πρωτόκολλο Αντίδρασης Σε Περίπτωση Αναφοράς Περιστατικού Βίας, Σεξουαλικής Παρενόχλησης, Εκφοβισμού σε αθλητικούς χώρους, σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
3) θα αναρτήσει και θα διανέμει σε αθλητικούς χώρους ενημερωτικό υλικό για την Εθνική Γραμμή SOS 1056 (αφίσα, φυλλάδια κ.λπ.).
4) για τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την αξία και τη σημασία του αθλητισμού, θα διαθέσει την Οργανωτική Επιτροπή με τίτλο «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ», η οποία έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την συνένωση των κοινωνικών δυνάμεων και την υλοποίηση δράσεων και συνεργειών με όλους τους συναρμόδιους φορείς (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.), με ιδιαίτερη έμφαση στις εξής επί μέρους θεματικές ενότητες:
α) εκφοβισμός,
β) συμπεριφορά των παιδιών στον αθλητισμό,
γ) ισορροπημένη διατροφή,
δ) εθελοντισμός και
ε) εξάσκηση δεξιοτήτων.
Με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, επισήμανε:
«Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία που βρίσκομαι εδώ και είναι μια σημαντική στιγμή, διότι με τον κ. υφυπουργό βρεθήκαμε σε ένα οδοιπορικό, όπου πραγματικά υπήρχε τεράστια ανάγκη αιμοδοσίας στην Ελλάδα.
Αξιοποιήθηκε ο Αθλητισμός, το «Ζήσε Αθλητικά», αξιοποιήθηκαν οι δυνάμεις των αθλητών και γενικότερα των ανθρώπων που βρίσκονται στον αθλητισμό. Και το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τον «Οδυσσέα», τη μεγάλη μονάδα, πήγε σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει να πηγαίνει σε αυτό το οδοιπορικό.
Έτσι, βρήκαμε τρόπους που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του «Χαμόγελου του Παιδιού» αλλά και του αθλητισμού, διότι ο Αθλητισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό για τα παιδιά και για μια υγιή κοινωνία. Αυτό που λέμε «νους υγιής εν σώματι υγιές».
Σήμερα, λοιπόν, υπογράφουμε το Σύμφωνο Συνεργασίας, το οποίο μας δίνει δυνατότητες να καταγράψουμε τις δυνάμεις του «Χαμόγελου», τους τρόπους που χειριζόμαστε τα θέματα που αφορούν παιδιά και ειδικότερα μέσα σε αθλητικούς χώρους και σχολεία. Και το Υπουργείο, με τη θεσμική του ιδιότητα, θα μας δώσει τις δυνατότητες και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να κινηθούμε.
Ευχαριστώ πολύ και θα ήθελα να πω ότι βρήκαμε έναν άνθρωπο, τον κ. Αυγενάκη, που αισθάνεται ότι πρέπει να γίνεται κάτι σε όλες τις στιγμές και όχι μόνο τις δύσκολες. Κ. υφυπουργέ, μας είπατε ότι θα συνεχίσουμε και σε άλλες μάχες που έχουν να δώσουμε.
Στο Σύμφωνο Συνεργασίας αναφέρονται οι τρόποι με τον οποίο μπορεί το «Χαμόγελο» να συνεισφέρει στη καθημερινότητα του αθλητισμού και για το Υφυπουργείο, όλα αυτά τα οποία μπορεί να κάνει προκειμένου οι αθλητικοί χώροι να συνεισφέρουν στην εξαφάνιση ενός παιδιού στην κινητοποίηση των ομάδων για να βρεθεί ένα παιδί.
Ήδη ξεκίνησε μια εκστρατεία διεθνή και συμμετείχαν οι περισσότερες ομάδες από την Ελλάδα, όπου αναφέρονται τα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και μας ζήτησαν τώρα να συνεχίσουν μόνοι τους αυτή τη δράση.
Και σε άλλους τομείς θα συνεργαστούμε, όπως το μπούλινγκ, που εκτός από τα σχολεία, υπάρχει σε ένα βαθμό και στον αθλητισμό, όπως οι καταστάσεις πρόληψης με θέματα κακοποίησης.
Όλα αυτά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά που ξεκινάνε. Να βοηθήσουμε τον αθλητισμό να πορευτεί με υγεία γιατί υπάρχουν κάποια προβληματάκια κατά καιρούς, τα οποία θα προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε με τη συζήτηση και με τις προσπάθειες.
Το Υπουργείο σαν θεσμός μας καλύπτει, μας στηρίζει και θα μας δώσει τις δυνατότητες να προχωρήσουμε παραπέρα».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε με τη σειρά του:
«Δεν θα μπορούσα, σήμερα, παρά να είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος, ανάμεσα σε ανθρώπους που το όραμά τους είναι το χαμόγελο του κάθε παιδιού.
Και είμαι χαρούμενος, διότι κι εγώ μέσα από το ρόλο μου, σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», βάζω ένα λιθαράκι για να κάνουμε το δικό τους -ιερό- έργο, λίγο πιο εύκολο, λίγο πιο αποτελεσματικό.
Το χαμόγελο του παιδιού, όχι μόνο ως εικόνα, αλλά και ως οργάνωση, η δική σας οργάνωση κ. Γιαννόπουλε, είναι ευλογία.
Δυστυχώς, καθημερινά η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με γεγονότα που μας υπενθυμίζουν ότι η προστασία και η φροντίδα των παιδιών, των κατατρεγμένων, όσων απειλείται η ζωή τους είναι υποχρέωσή μας.
Υποχρέωση της Πολιτείας που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.
Ως Πολιτεία, έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας απολαμβάνουν ευημερία σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους και ότι τα δικαιώματά τους τυγχάνουν πλήρους σεβασμού και προστασίας.
Ο κρατικός μηχανισμός είναι αναγκαίο να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και συντονισμό ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν δικαιώματα φροντίδας, προστασίας, παροχών και συμμετοχής, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών το 1989.
Για το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη της οικογένειας, είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας. Και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμβάλει σε αυτόν τον σκοπό.
Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, άλλωστε, μας κάνουν πιο δυνατούς. Ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.
Το σημερινό Σύμφωνο έρχεται ως επιστέγασμα της στενής συνεργασίας που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για να προσφέρουμε ένα δώρο ζωής στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Και είμαστε πολύ υπερήφανοι που μέσα από τις εθελοντικές αιμοδοσίες, τις οποίες πραγματοποιήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, με τη συνδρομή τοπικών φορέων, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες από 1.000 φιάλες αίματος! Και συνεχίζουμε...
Σήμερα, λοιπόν, έχω την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω δημόσια κ. Γιαννόπουλε, για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε και την άμεση ανταπόκρισή σας. Και στο πρόσωπό σας, ευχαριστώ όλο το προσωπικό σας, τους εθελοντές και κάθε έναν ξεχωριστά που έδωσε και δίνει σε αυτόν τον ιερό σκοπό. Μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, βρήκαμε κοινούς τόπους για να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας.
Θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο και τους ανθρώπους του «Ζήσε Αθλητικά». Σύσσωμη η αθλητική οικογένεια, οι Ολυμπιονίκες και οι πρωταθλητές μας, στήριξαν από την πρώτη στιγμή τις πρωτοβουλίες και διαδίδουν μέσω του διαύλου αυτού στη νέα γενιά και στην κοινωνία τα αθλητικά ιδεώδη.
Ολοκληρώνοντας σχεδόν ένα χρόνο στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, θέλω να επισημάνω πως παρά τους διαξιφισμούς, τον ανταγωνισμό μέσα στον αγωνιστικό χώρο, παρά την έντονη δράση που έχει πλέον χαραχθεί στο DNA των αθλητών, η αθλητική οικογένεια, είναι ένας ζεστός χώρος, μια φιλόξενη οικογένεια, ένα σύνολο ανθρώπων με υψηλό το αίσθημα της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της αγάπης, της ανιδιοτέλειας, του σεβασμού!
Και αυτά είναι τα κοινά μας ιδανικά, οι κοινές μας αξίες.
Γι’ αυτό, από σήμερα, θεωρούμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέλος της αθλητικής μας οικογένειας!».