Κάθετα αντίθετοι στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ ΔΕΗ-3,76% έως το 2023, όπως είναι και η δέσμευση που έχει πάρει η Κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένουν οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού.

Αυτή την άποψη διατύπωσαν τα μέλη του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά.

«Θεωρούμε ότι η πλήρης απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ στην Ελλάδα δεδομένων των υποδομών και της ζήτησης που υπάρχει είναι αδύνατο να καλυφθεί μόνο από την παραγωγή που θα προκύπτει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες είναι μεν καλές, αλλά όχι επαρκείς.

Συνεπώς η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να στηρίξει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και συνεπώς αντίστοιχη επιβάρυνση στα τιμολόγια και συνεπώς στις τσέπες των καταναλωτών», είπε στη «Ν» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Γιάννης Αδαμίδης.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ επανέλαβε στους κ.κ. Χατζηδάκη και Θωμά ότι πρέπει να τεθούν επί τάπητος και κάτω από νέο πρίσμα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων που σχετίζονται με μια σειρά θεμάτων όπως η κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ ΔΕΗ- ΔΕΔΔΗΕ, η επανένταξη των δύο θυγατρικών λιγνιτικών εταιρειών Μελίτη και Μεγαλόπολης, στη μητρική, καθώς επίσης και την επανεξέταση της απόφασης του υπουργείου να καταργήσει την έκπτωση που είχαν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάξης, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης δήλωσε:

«Στα αιτήματα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απάντησα με την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και τα αποτελέσματά της. Η πολιτική αυτή είναι θετική για τους εργαζόμενους για τον πολύ απλό λόγο ότι η ΔΕΗ και οι εργαζόμενοί της πέρυσι τέτοια εποχή ήταν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Φέτος αντίθετα η επιχείρηση έχει κάνει βήματα μπροστά, παίρνοντας πιστοποιητικό βιωσιμότητας, βλέποντας την πιστοληπτική της θέση να αναβαθμίζεται και παρατηρώντας επίσης τη μετοχή της να αυξάνεται σημαντικά. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο σωστό δρόμο και γι' αυτό το λόγο θεωρώ πως από αυτό προκύπτει και ένα θετικό μήνυμα για τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους, ώστε να συζητήσουν εκ νέου τα ζητήματα που τέθηκαν, σε περίπου ένα τρίμηνο οπότε και αναμένεται να είναι έτοιμο ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός (μάστερ πλαν) της εταιρείας.