«Μετά τις 15 Αυγούστου περιμέναμε αύξηση της έντασης από την Τουρκία, αλλά ήρθε νωρίτερα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία και επίτιμος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Παναγιώτης Παστουσέας .

Ο κ. Παστουσέας εκτίμησε ότι «τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε κρίσιμο σημείο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτης Παστουσέας στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με την τουρκική κλιμάκωση στο Αιγαίο, ο κ. Παστουσέας σημείωσε: «Τον τόπο τον περιμέναμε, ο χρόνος ήρθε 20 μέρες νωρίτερα. Περιμέναμε μετά τις 15 Αυγούστου και όσο πηγαίναμε προς το Σεπτέμβριο η ένταση να αυξανόταν ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή. Το περιμέναμε τότε γιατί μπαίναμε στο Φθινόπωρο, μειωνόταν η κίνηση του τουρισμού, είχαμε κάνει και την εκτίμηση ότι αν ο τουρισμός στην Τουρκία δεν πήγαινε καλά ενδεχομένως να ερχόταν και νωρίτερα αυτή η ένταση. Ο τουρισμός όμως έχει χαθεί για την Τουρκία επομένως δεν θα έχει κόστος όλη αυτή η κατακόρυφη αύξηση της έντασης για τον τουρισμό στην Τουρκία».

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί πάρα πολύ τους συμβολισμούς, έχει λοιπόν την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά στις 24 Ιουλίου που είναι η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, δεν αποκλείεται να συνδυάζεται αυτή η κίνηση που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και με αυτό. Δηλαδή θέλει να δηλώσει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ανατρέπεται, είμαστε πια κυρίαρχοι στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο και ότι η ταφόπλακα για την Τουρκία, όπως εννοεί αυτός τη Συνθήκη της Λωζάννης, έχει τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν στο κρίσιμο σημείο γιατί ο Ερντογάν έχει απλωθεί πάρα πολύ. Έχει απλωθεί στη Λιβύη, έχει απλωθεί στη Συρία, στο Ιράκ υπάρχει ένα σύνολο θεμάτων όπου έρχεται σε σύγκρουση με πολλά κράτη. Βέβαια δεν αποκλείουμε τίποτα, είναι ένα δυνατό τεστ να δει τις ελληνικές αντιδράσεις σε μια περιοχή η οποία είναι στο τριεθνές. Ο στόλος μας είναι πανέτοιμος , παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων. Το πολεμικό ναυτικό είναι πανέτοιμο και θα κάνει αυτό που πρέπει όταν έρθει η ώρα», υπογράμμισε ο ίδιος.