Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επιχορήγησης των υπηρεσιών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στην Δυτική Ελλάδα, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών τους, προχώρησε η περιφέρεια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, εγκρίθηκαν οι προτάσεις ένταξης των έργων «Ενίσχυση του Εθνικού μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων» για τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας στο εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ για κάθε μία περιφερειακή ενότητα.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, «για πρώτη φορά δημιουργείται ένας μόνιμος "κουμπαράς", προκειμένου να έχει η περιφέρεια τη δυνατότητα να καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες σε υλικά και εξοπλισμό που έχουν οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής».

Όπως πρόσθεσε, «όλοι ξέρουμε τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και ότι μέχρι τώρα, δεν υπήρχε μία πρόνοια, ώστε η περιφέρεια να μπορεί να επιχορηγεί τα σώματα ασφαλείας» και συνέχισε: «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε, προς όφελος των αστυνομικών και πυροσβεστικών μας δυνάμεων και τελικά, προ όφελος της ίδιας της κοινωνίας. Η συγκεκριμένη επιχορήγηση δεν αναιρεί την υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί τα σώματα ασφαλείας, αλλά αποτελεί ένα επιπλέον "εργαλείο" στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την δημόσια ασφάλεια και προστασία».