Επί ποδός θέτει η δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις υγειονομικές αρχές με τους επιστήμονες, αλλά και την κυβέρνηση να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που φαίνεται να εκδηλώνεται και στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 Το άνοιγμα του τουρισμού, η χαλαρή αντιμετώπιση των ατομικών μέτρων προστασίας από τους πολίτες, αλλά και η χαλάρωση από την πλευρά των ελέγχων έφερε τη χώρα στο κατώφλι ενός νέου κύματος διασποράς του ιού στη χώρα, με αποτέλεσμα, νέα μέτρα να μπαίνουν στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, όπως αυτά που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, με την υποχρεωτική – σωστή - χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πολίτες σε κάθε κλειστό χώρο.

kor2


Οι αριθμοί που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες προκαλούν σοβαρό προβληματισμό στις αρχές και στην κυβέρνηση, ενώ οι επιδημιολόγοι, όπως δηλώνουν και στα parapolitika.gr δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα καθώς η διασπορά του ιού είναι σε όλη την χώρα και για να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown, θα πρέπει αυστηρώς να τηρούνται τα μέτρα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό στα νοσοκομεία. Υπογραμμίζουν δε ότι οι ΜΕΘ παραμένουν με μικρό αριθμό ασθενών, επειδή ο κοροναϊός προσβάλει μικρότερες ηλικίες.

Ο φόβος και ο τρόμος ωστόσο για την εξάπλωση του ιού, είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, οι οποίοι είναι κυρίως νεότερης ηλικίας, δεν φέρουν κανένα σύμπτωμα και ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς μέτρα προστασίας, σκορπίζοντας τον ιό παντού, τόσο σε οικεία άτομα με τα οποία συναναστρέφονται καθημερινά, στο οικογενειακό τους περιβάλλον, όσο και στην κοινότητα.

 Μάσκες παντού

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως από αύριο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο κοινό σε κλειστούς χώρους όπως σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα, φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κ.λπ.

Ωστόσο εκτός από την επέκταση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για τα ενεργά κρούσματα που υπάρχουν στην πρωτεύουσα αλλά και την κατάστασή τους.  Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε στην Αττική υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων τα 36 νοσηλεύονται και τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 72% αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου, ενώ 596 άνθρωποι που είναι επαφές αυτών των κρουσμάτων έχουν μπει σε απομόνωση.

kor3

 «Κάνουμε συχνές ιχνηλατήσεις σε κάθε επίπεδο, ώστε κανένα κρούσμα να μη λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τον ιό. Τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Έχουμε πλήρη εικόνα για όλη τη χώρα. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι ο όγκος των κρουσμάτων να μη γίνει τέτοιος που να μην μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις σωστές ιχνηλατήσεις» υπογράμμισε ο κ.Χαρδαλιάς.  Όσο για τη Θεσσαλονίκη, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη ανησυχία τα ενεργά κρούσματα είναι 66. Από αυτά μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 Συναγερμός από τους επιδημιολόγους

 Λινού (καθηγήτρια επιδημιολογίας): Δυστυχώς έχουμε διασπορά των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα

Δυστυχώς έχουμε διασπορά των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα με περισσότερα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει και μεγαλύτερος πληθυσμός που είναι σε κίνδυνο να κολλήσει και μεγαλύτερος συνωστισμός», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής πρόληψης, κα Αθηνά Λινού, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.  Αναφερόμενη στην έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού στις μεγάλες πόλεις, η κα Λινού είπε ότι είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων.

«Πρώτα-πρώτα είναι αποτελέσματα της χαλάρωσης γιατί ο ιός υπήρχε στη χώρα και βγαίνοντας ή σταματώντας την καραντίνα δεν πήραμε μέτρα προστασίας και ίσως δεν ενημερώσαμε επαρκώς τον πληθυσμό για τη σοβαρότητα και την ανάγκη ειδικών μέτρων προστασίας. Δεν είναι λήξη συναγερμού το ότι δεν έχουμε καραντίνα πλέον. Δυστυχώς έχουμε διασπορά των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα με περισσότερα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει και μεγαλύτερος πληθυσμός που είναι σε κίνδυνο να κολλήσει και μεγαλύτερος συνωστισμός», τόνισε.Ερωτηθείσα ποια είναι η εικόνα των νοσοκομείων, η κα Λινού επισήμανε ότι είναι πολύ καλή από ότι ακούει από τις ανακοινώσεις και είναι καλή γιατί, όπως είπε, «έχουμε μεν κρούσματα αλλά τα κρούσματα είναι μεταξύ νεότερων ανθρώπων οι οποίοι κινούνται πιο πολύ έχουν πιο πολλές επαφές άρα νοσούν πιο συχνά».

kor4

 «Το θέμα είναι ότι σε κάποια φάση θα αρχίσουμε να έχουμε κρούσματα και σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε ποιο ευάλωτους πληθυσμούς που νοσούν ή έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα και τότε θα υπάρχει κίνδυνος να μην επαρκούν οι ΜΕΘ σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα νοσήματα που πρέπει να καλύψουν», είιπε για να προσθέσει στη συνέχεια. «Λέγοντας την αλήθεια στον πληθυσμό ότι αν όλοι φορούσαμε μάσκα θα είχε εξαφανιστεί μέσα σε δύο μήνες ο ιός αλλά μάσκα όλες τις ώρες και τη φορούσαμε σωστά... Πιστεύω ότι πρέπει η επιτροπή να έχει το θάρρος να τα εισηγηθεί γιατί αν δεν τα πούμε αυτά εμείς που ξέρουμε τι σημαίνει ιατρικά δεν νομίζω ότι μπορεί ένας οικονομολόγος να τα πει γιατί η δουλειά του είναι να διασώσει την οικονομία.

 Βατόπουλος: Η μάσκα είναι σημαντικό όπλο για τον κοροναϊό

 «Η χρήση μάσκας έχει αναβαθμιστεί τον τελευταίο καιρό για πολλούς λόγους. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και δεν επηρεάζει τη ζωή μας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια» μέρα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος.Ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «η χρήση της μάσκας είναι ένα σημαντικό όπλο κατά του κοροναϊού». 

«Η Επιτροπή έχει πει ότι η μάσκα επιβάλλεται να χρησιμοποιείται όπου δεν μπορούν να κρατούνται αποστάσεις είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους», διευκρίνισε ο καθηγητής. «Η εισήγηση είναι ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιείται σε όλους τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός», εξήγησε επιπρόσθετα. Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες για τα τον ιό, ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «δε συμβαίνει κάτι πέραν των αναμενόμενων». «Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.

 Εξαδάκτυλος: Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα με συνέπεια

 «Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν εξάπλωση του ιού, αλλά είναι διαχειρίσιμη» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Υγειονομικής Επιτροπής.

 «Αν κάνουμε τα τέσσερα απλά πράγματα που έχουμε ζητήσει, δηλαδή μάσκες σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς με συνωστισμό, τήρηση αποστάσεων, σχολαστική υγιεινή των χεριών και αποφυγή μαζικών εκδηλώσεων, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Υγειονομικής Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα με συνέπεια, καθώς όπως είπε «ο ιός υπάρχει και διαδίδεται εύκολα».  «Το καλοκαίρι είναι υπέρ μας, γιατί κινούμαστε σε ανοιχτούς χώρους, αλλά δε σημαίνει ότι δεν έχουμε πρόβλημα», σημείωσε επιπρόσθετα. Παράλληλα ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «το γεγονός ότι μέχρι τώρα πηγαίνουμε καλά σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

kor5


«Τα μέτρα συνεχώς τροποποιούνται και θα γίνονται διαρκώς», υπογράμμισε.  Ακόμη ανέφερε πως «αν αποφύγουμε το δεύτερο κύμα, δε θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα».  «Βλέπουμε νοσηλείες, αλλά όχι σε ΜΕΘ, που σημαίνει ότι ο ιός συμπεριφέρεται όπως οι υπόλοιποι ιοί», εξήγησε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.  Ωστόσο ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «ο ιός έχει δύο ύπουλα χαρακτηριστικά. Μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς και είναι πιο μεταδοτικός από άλλους». «Αν υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς το καλοκαίρι, το φθινόπωρο μπορεί να θεριέψει απότομα», εκτίμησε ο ίδιος.   «Το σύστημα υγείας όσο καλό και να είναι μπορεί εύκολα να καταρρεύσει από μια τέτοια επιδημία», δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

 Παγκόσμιος συναγερμός

Στη δίνη του νέου κοροναϊού «στροβιλίζεται» ο πλανήτης με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων να συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία, τις υγειονομικές αρχές να εφιστούν την προσοχή των πολιτών οι οποίοι εν μέσω θέρους έχουν χαλαρώσει, τις κυβερνήσεις να ανησυχούν από τώρα για το Φθινόπωρο και τον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο να αιμορραγεί.Υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι πολίτες κλείνονται στο... καβούκι τους αποφεύγοντας τα αεροπορικά ταξίδια και τις διακοπές στο εξωτερικό, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Σκιαγραφώντας το προφίλ των κρουσμάτων παγκοσμίως, έρευνα του ΟΗΕ έδειξε ότι το 90% διαβιούν στις πόλεις.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.Πολλοί κάτοικοι των πόλεων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό λόγω των συνθηκών διαβίωσης. Οι άνθρωποι που ζουν σε παραγκουπόλεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου το 24% των κρουσμάτων που διαβιούν στις πόλεις είναι σε φτωχές περιοχές, οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκή υγειονομικά μέσα.  

kor7



Στην Ευρώπη οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ενώ η χώρα του Τραμπ θυμίζει καζάνι που βράζει. Πάνω από 4,2 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα στις ΗΠΑ. Σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει συνάντηση με επικεφαλής φαρμακοβιομηχανιών για να συζητήσουν το θέμα του εμβολίου, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.  Εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού αλλά και προεκλογικής περιόδου ο Αμερικανός πρόεδρος κινητοποιείται επιχειρώντας να δείξει στους συμπολίτες του ότι δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.  Επιπλέον, καλεί τους κυβερνήτες να ανοίξουν τις αμερικανικές πολιτείες προκειμένου να ξαναβρει τους ρυθμούς της η αμερικανική οικονομία.

 Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας των HΠA (NSA), Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, έγινε ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Λευκό Οίκο που βρέθηκε θετικός στον ιό. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δεν διατρέχουν κίνδυνο.

 Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Στη Βρετανία η κυβέρνηση του Λονδίνου μείωσε την διάρκεια της καραντίνας σε όσους όσοι επιστρέφουν από την Ισπανία μετά την αντίδραση της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ ότι είναι άδικη η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε κατ' οίκον απομόνωση όσους βρίσκονταν στην ιβηρική χώρα.  Σήμερα η κυβέρνηση του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο ταξιδιώτες από Ισπανία θα τίθενται σε 10ημερη και όχι σε 14μερη καραντίνα.

 Στη Γερμανία, ύστερα από ένα μήνα παύσης της καθημερινής ενημέρωσης από τον ινστιτούτο επιδημιολογίας «Ρόμπερτ Κοχ», επιστρέφει η πληροφόρηση για την κατάσταση του νέου κορωνοιού στη χώρα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild». Το γεγονός ότι ο δείκτης μετάδοσης ξεπέρασε το 1% (συγκεκριμένα Παρασκευή και Σάββατο ήταν στο 1,08) έχει κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές. Η Αυστραλία προειδοποιεί ότι το lockdown στη Μελβούρνη ενδέχεται να παραταθεί.

 Το Χονγκ Κονγκ κλείνει εστιατόρια

 Στην Ασία, οι χώρες έχουν επιβάλει νέα περιοριστικα μέτρα. Στη Λατινική Αμερική η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει τα μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού αφού οι νεκροί ξεπέρασαν τους 3.000.  Η Αυστραλία κατέγραψε ρεκόρ καθημερινά άνοδο. Το Βιετνάμ έβαλε σε καραντίνα την πόλη Ντανάγκ. Η Παπούα Νέα Γουινέα έκλεισε τα σύνορά της.  Η ηπειρωτική Κίνα επιβεβαίωσε νέά αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Μαρτίου

 Το Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων, και επέβαλε τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών χώρων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια δεν θα μπορούσαν να είναι η απάντηση για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της νόσου Covid-19 μακροπρόθεσμα, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν αποδεδειγμένες στρατηγικές όπως η τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας. Από την πλευρά της, η Google καλεί το προσωπικό να εργαστεί από το σπίτι έως το επόμενο καλοκαίρι. 

kor55



Πάνω από 16 εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ξεπέρασαν τους 650.000 οι νεκροi

 Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει μολύνει 16.323.558 ανθρώπους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου το βράδυ της Δευτέρας και σε αυτό το πλαίσιο «χαρακτηρίζεται εύκολα η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική έκτακτη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, συμπληρώνοντας πως απομένει ακόμα μακρύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε για να ξεπεράσουμε την πανδημία.  Πέρα από τα κρούσματα, η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 650.011 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία από το βράδυ της Δευτέρας.

 Καραντίνες, απαγόρευση αλκοόλ και συναθροίσεων

 Στην Παπούα-Νέα Γουινέα, η κυβέρνηση διέταξε την επιβολή καραντίνας στην πρωτεύουσα, το Πορτ Μόρεσμπι, μετά τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εξαιτίας του SARS-CoV-2. Άλλες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και η Αλγερία, επανέφεραν την καραντίνα κατά τόπους. Στην Κένυα, ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ στα εστιατόρια και παρέτεινε για έναν μήνα την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η «επιθετική» εξάπλωση της Covid-19.

Ανησυχία και στην Ασία

 Η αναζωπύρωση της πανδημίας ανησυχεί και την Ασία. Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι πλέον υποχρεωτική στο Χονγκ Κονγκ, όπου απαγορεύονται και οι συναθροίσεις άνω των 2 προσώπων. Στην Κίνα αναφέρθηκαν χθες 61 κρούσματα μέσα σε διάστημα 24 ωρών, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Απριλίου.