«Ανεξαρτήτως αν είναι υποχρεωτικές οι μάσκες, δεν πρέπει να είναι το πρόστιμο που θα μας κάνει να τις φοράμε. Το κίνητρο θα πρέπει να είναι ότι προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο , πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμενέας.

Ο κ. Αρκουμανέας επισήμανε ότι «είμαστε σε εγρήγορση από τα αυξημένα κρούσματα, όχι σε πανικό, αλλά σε επαγρύπνηση».

«Άλλαξαν οι οδηγίες γιατί είναι δυναμική κατάσταση και πολλές οδηγίες προσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία της επιδημίας», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να μας ξεφύγουν οι αριθμοί, όπως δε μας ξέφυγαν στην αρχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Τα μέτρα συνεχώς αλλάζουν ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και στις χώρες προέλευσης των τουριστών», διευκρίνισε ο κ. Αρκουμανέας.

Αναφορικά με την πιθανότητα της χρήσης της μάσκας στα σχολεία, σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε και την κατάσταση τον Σεπτέμβριο για να δούμε τι θα κάνουμε με τα σχολεία.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε: «Για μένα το υποχρεωτικό με την αυστηρή σύσταση είναι το ίδιο. Αν θα υπάρχει πρόστιμο, δυστυχώς αναγκαστικά μπαίνει, ενώ δε θα έπρεπε. Η δημόσια υγεία δεν επιβάλλεται με πρόστιμα».

Αναφορικά με το ότι ο κόσμος μπορεί να έχει κουραστεί με τα συνεχόμενα μέτρα, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, χωρίς να φτάσουμε στα δεδομένα της γειτονικής Ιταλίας».

Ερωτηθείς αν θα επαναληφθεί η ενημέρωση με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο πρόεδρος ΕΟΔΥ απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, χωρίς να αποκλείεται τίποτα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτηη Αρκουμανέα στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, ο κ. Αρκουμανέα σημείωσε: «Οι μάσκες ανεξαρτήτως του αν είναι υποχρεωτικές, που πολύ σωστά η κυβέρνηση προχώρησε και αύξησε τα μέρη που είναι υποχρεωτική η μάσκα, αλλά για μένα δεν πρέπει να είναι το πρόστιμο το πρώτο που μας κάνει να φοράμε τη μάσκα ή να προσέχουμε την υγεία μας και τη δημόσια υγεία. Όταν μιλάμε για δημόσια υγεία όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι μια συνεργασία εκατομμυρίων άρα δεν μπορεί να είναι το κίνητρο ότι θα έχουμε κάποιο πρόστιμο. Είναι ότι προσέχουμε τον εαυτό μας τους γύρω μας, τους γονείς μας, τους ηλικιωμένους».

«Η μάσκα και η απόσταση είναι τα δύο όπλα που έχουμε αυτή στη στιγμή. Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε περισσότερα κρούσματα και είμαστε σε εγρήγορση. Δεν υπάρχει πανικός. Είμαστε σε εγρήγορση όπως είμαστε συνέχεια απλά είναι λογικό όταν η Αττική παρουσιάζει διψήφια νούμερα να είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Και στην παγκόσμια κοινότητα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και στην Αμερική και παντού η χρήση της μάσκας άλλαξε οδηγίες γιατι όπως και άλλα πράγματα αλλάξανε γιατί είναι δυναμικό φαινόμενο. Τώρα παρατηρούμε και αναλύουμε αυτή τη νόσο και πολλές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα αλλάζουν και προσαρμόζονται, αυτό ισχύει εκτός από τα επιστημονικά στοιχεία και στα επιδημιολογικά στοιχεία. Και εμείς προσαρμοζόμαστε στην χαλαρότητα ή την αυστηροποίηση κάποιων μέτρων ανάλογα με την πορεία της επιδημίας. Έτσι είναι αυτός ο ιός, είναι πολύ ύπουλος, πολύ μεταδοτικός αλλάζει, τώρα τον μαθαίνουμε. Βλέπουμε τον ΠΟΥ να κάνει καθημερινές εκκλήσεις αγωνίας. Να εχουμε ρεκόρ κρουσμάτων σε πάρα πολλές περιοχές. Χθες είχαμε πάνω από 1600 νεκρούς στην Αμερική που αυτό έγινε μετά από 2-3 μήνες, άρα βλέπουμε ότι η επιδημία στον υπόλοιπο κόσμο είναι σε τεράστια αύξηση. Εδώ τα νούμερα ακόμα δεν είναι για πανικό αλλά εμείς επειδή παρακολουθούμε αναλύουμε και μιλάμε είμαστε σε εγρήγορση γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας ξεφύγει», διευκρίνισε ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.

«Είναι λάθος να λέμε για τα πρόστιμα και την υποχρεωτικότητα, η δημόσια υγεία είναι συνεργασία, είναι αλληλεγγύη. Πρέπει όλοι μας να φοράμε τη μάσκα, πρέπει να έχουμε απόσταση», τόνισε ο ίδιος.

«Το θέμα για θεωρίες συνωμοσίας είναι απαράδεκτο. Να δούμε τι γίνεται στον κόσμο, πόσοι πεθαίνουν, πόσους νεκρούς έχει δηλαδή δεν χρειάζεται να χάσεις κάποιον δικό σου για να πεισθείς ότι αυτός είναι ένα φονικός ιός και πολύ ύπουλος. Άρα να είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι ότι η χώρα έχει πάει μέχρι τώρα πολύ καλά αλλά αυτό δεν είναι για να χαλαρώσουμε, αυτό είναι για να συνεχίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα σχολεία, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε: «Έχουμε μάθει όλοι μας να μην είμαστε απόλυτοι γιατί αλλάζει. Και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε έχουν σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ή αν είναι για τον τουρισμό από τις χώρες τις οποίες έρχονται οι επισκέπτες το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα εδώ Ανάλογα θα δούμε όταν έρθει η ώρα. Θα δούμε πως είναι η κατάσταση γιατί μιλάμε ότι είναι σε ένα μήνα μέχρι τότε δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει. Όλα είναι στο τραπέζι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Είναι τόσο δυναμικά όλα που τα εξετάζουμε».

Αναφερόμενος στη σύσταση για τη χρήση μάσκας στις εκκλησίες, σημείωσε: «Το υποχρεωτικό και η σύσταση για μένα είναι το ίδιο. Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα. Η σύσταση και στις εκκλησίες είναι ισχυρή σύσταση να φοράνε μάσκα, να κρατάνε αποστάσεις. Αν δεν μπορούν να κρατάνε αποστάσεις πρέπει σίγουρα να φοράνε μάσκα. Το κομμάτι του προστίμου δυστυχώς αναγκαζόμαστε και το βάζουμε, δεν θα έπρεπε. Η δημόσια υγεία δεν εξαρτάται από τα πρόστιμα, ο ένας προσέχει τον άλλο και σε αυτές τις επιδημίες δεν χρειάζεται πρόστιμα. Όταν φοράς τη μάσκα καταρχάς προσέχεις το δίπλα σου και προσέχεις και τον εαυτό σου».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι η κόπωση του πληθυσμού μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στα μέτρα, ανέφερε: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κόπωση αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται. Η κόπωση υπάρχει αλλά δεν πρέπει για να το καταλάβουμε να βλέπουμε τα κρούσματα ή να φτάσουν σε έναν αριθμό οι ΜΕΘ, οι θάνατοι πολύ μεγάλο. Δεν χρειάζεται να ξαναδούμε τη γειτονική Ιταλία για να φοβηθούμε, βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει μια κόπωση αλλά όταν η προσπάθεια συνεχίζεται, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να εμβολιαστεί ικανός αριθμός του ελληνικού πληθυσμού και του παγκόσμιου μέχρι τότε θα είμαστε και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς τους περιορισμούς. Η απόσταση και η μάσκα και να πλένεις και τα χέρια σου με αντισηπτικό όταν είναι απαραίτητο θεωρώ ότι δεν είναι κάποια τεράστια θυσία, μπορείς να το κάνεις».

Ερωτηθείς αν θα επανέλθει η καθημερινή ενημέρωση από τον κ.Τσίοδρα, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απόφαση χωρίς να αποκλείεται κάποια στιγμή να υπάρχει μια ενημέρωση».