Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020,στο Διοικητήριο στα γραφεία του Thess INTEC, η υπογραφή του καταστατικού της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ (ΕΑΝΕΠ ThessINTEC ΑΕ).

Στο Καταστατικό της ΕΑΝΕΠ Thess INTEC ΑΕ, συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα με ποσοστό 58% καθώς και φορείς του Δημοσίου τομέα με ποσοστό 42%. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στις 200.000 ευρώ. Η ΕΑΝΕΠ Thess INTEC ΑΕ είναι μη κερδοσκοπική εταιρία με κοινωφελή χαρακτήρα (Ν.4712/2020) με σκοπό την ίδρυση, ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC.

Τα μέλη του πρώτου 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου με 5ετή θητεία είναι:

1. Νικόλαος Ευθυμιάδης του Ευθυμίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

2. Γεώργιος Μυλωνάς του Αλεξάνδρου, Αναπληρωτής Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ

3. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος του Λεωνίδα, μέλος

4. Γεωργία Αΰφαντοπούλου του Βασιλείου, μέλος

5. Δημήτριος Τζοβάρας του Κωνσταντίνου, μέλος

6. Κυριάκος Λουφάκης του Μιχαήλ, μέλος

7. Νικόλαος Παπαϊωάννου του Γεωργίου, μέλος

8. Γεώργιος Τσαμασλής του Ιωάννη, μέλος

9. Κωνσταντίνος Κουκούντζος του Νικολάου, μέλος

10. Κωνσταντίνος Καγγελίδης του Χρήστου, μέλος

11. Στυλιανός Θεοδουλίδης του Ευσταθίου, μέλος

thumbnail_DSCF4224


Άμεσος στόχος της ΕΑΝΕΠ Thess INTEC AEείναι η ανάθεση των Μελετών και των ενεργειών που απαιτούνται ώστε το Thess INTEC να αποκτήσει όλες τις εγκρίσεις του ΥΠΑΝΕΠ ως Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου του Νόμου 3982/11, όπως επίσης και όλων των πολεοδομικών, περιβαλλοντολογικών και άλλων μελετών που θα επιτρέψουν την πλήρη αδειοδότηση του έργου και την έναρξη υλοποίησης του. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Ν. 4690/2020 η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ, ως ιδιοκτήτρια της έκτασης, επί της οποίας θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες του Thess INTEC , θα μεταβιβάσει εντός του επόμενου διαστήματος, το δικαίωμα επιφάνειας για 99 έτη στην ΕΑΝΕΠ Thess INTEC ΑΕ.

Για όλες τις παραπάνω ενέργειες, υπάρχει σημαντική υποστήριξη της Πολιτείας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) που επιτρέπει έναν χρονικό στόχο έναρξης υλοποίησης του Thess INTEC την Άνοιξη του 2022.

Μετά την υπογραφή του Καταστατικού, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε πως η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του εμβληματικού project βασιζόμενη στο τρίπτυχο αξιοπιστία, συνέπεια, αποτελεσματικότητα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: "Το Thess INTEC δίνει στη Βόρεια Ελλάδα μακρόπνοη προοπτική. Εμπνέει αυτοπεποίθηση για το σήμερα και αισιοδοξία για το αύριο. Με την υπογραφή του Καταστατικού

της ΕΑΝΕΠ εκπέμπουμε θετικό σήμα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη Μακεδονία, τη Θράκη και το Thess INTEC. Η επιμονή στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι η επισφράγιση του "συμβολαίου αλήθειας" που υπογράψαμε με τους Βορειοελλαδίτες το βράδυ των εθνικών εκλογών του 2019 και έμπρακτη απόδειξη του αδιαμφισβήτητου ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού για τη Μακεδονία και τη Θράκη".

Ο υφυπουργός κ. Χ. Δήμας, διαβεβαίωσε τους Φορείς και τις Επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην EANEΠ Thess INTEC AE, για τη συνέχιση του ενδιαφέροντος και της στήριξης του έργου Thess INTEC από την Κυβέρνηση σε όλα τα επόμενα στάδια ωρίμανσής του.

Τόνισε επίσης την προσωπική του στήριξη στην προσέλκυση Διεθνών Τεχνολογικών Επιχειρήσεων προκειμένου να εγκαταστήσουν ερευνητικά τους τμήματα στη Θεσσαλονίκη και το Thess INTEC.

Ο Συντονιστής του έργου Thess INTEC κ. Ν. Ευθυμιάδης προσέθεσε ότι η σημερινή ημέρα ίδρυσης της Μη κερδοσκοπικής Εταιρίας ΕΑΝΕΠ Thess INTEC AE έχει ιστορική σημασία για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα για τρεις κυρίως λόγους:

1. Το Thess INTEC, ως το 1ο στην Ελλάδα Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο, σηματοδοτεί την άμεση και διαχρονική πλέον ένταξη της Χώρας μας ως Κόμβο Καινοτομίας, ανάμεσα στα 367 παρόμοια Κέντρα που λειτουργούν ήδη επιτυχημένα σε όλη την Ευρώπη

2. Αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο το ώριμο πλέον Οικοσύστημα Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης των 3 Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των πολλών μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που αναπτύσσουν Διεθνή δραστηριότητα και Διεθνείς συνεργασίες. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάσχεση του γνωστού Brain drain και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

3. Η ευρεία και οργανωμένη ελεύθερα συμμετοχή των Φορέων του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα σε μια νομοθετικά κατοχυρωμένη Μη κερδοσκοπική ΑΕ, μαζί με σύγχρονες καινοτόμες Επιχειρήσεις, δημιουργεί τις πιο καλές προϋποθέσεις για στενότερη μεταξύ τους συνεργασία και δημιουργικές συμπράξεις σε πρωτοβουλίες που παρουσιάζουν μεγάλο αναπτυξιακό και κοινωνικό ενδιαφέρον.